Oyun Geliştirmeyi Mi Düşünüyorsunuz?

En iyi oyun motorları ve karşılaştırmaları.

Son yıllarda özellikle yazılım teknolojisinin giderek özgürleşmesi ve hatta açık hale gelmesi pek çok profesyonel oyun motorunun bağımsız geliştiriciler için cüzi fiyatlarla yararlanabilir hale gelmesinin önünü açtı. Özellikle Unity’nin indie geliştiriciler için hem çok hesaplı abonelikler sunması hem de iş akışını daha az kişiyle daha verimli bir hale getirecek araçlar sunması startup ve mobil geliştiriciler arasında tartışmasız lider haline getirdi.

Oyun Motoru Nedir?

Öncelikle bilmeyenler için oyun motoru nedir onu tanımlayarak başlayalım; bir oyun motoru içerisinde hali hazırda oyun yapımı için gerekli olan sistemlerin ve yazılım kütüphanelerinin bulunduğu, geliştiricilerin belli bir programlama diliyle bu yapıları kullanarak oyunlarını geliştirebildikleri platformlardır. Bazı şirketler bu oyun motorlarını sadece şirket içerisinde kendi ürettikleri oyunlarda kullanmak üzere geliştirirken, bazı şirketler ise kendi oyunlarında da kullanabildiği gibi belli ücretlendirmeler doğrultusunda diğer şirketlerin kullanmasına da izin vermektedir.

CryTek ve Epic Games kendi oyun motorları olan CryEngine ve Unreal Engine’i bu şekilde başka geliştiricilerinden kullanmasına izin verirken, Naughty Dog ve EA kendi oyun motorlarını dışarıya kapalı tutmaktadırlar. Unity Technology ise sadece oyun motorunu geliştirmekte ve pazarlamakta ticari oyun geliştiriciliği yapmamaktadır. Tüm bunların yanı sıra açık kaynak kodlu geliştirilmekte olan ve tamamen ücretsiz olan Godot Engine var.

Unity Engine

Bahsi geçen herkesin kullanımına açık olan oyun motorları arasında dünyada en çok kullanılan oyun motorudur şu anda. Özellikle mobil oyunların büyük bir çoğunluğu Unity ile geliştirilmektedir. Geçen yıllara kadar özellikle görsel anlamda CryEngine ve Unreal Engine’in çok gerisinde olmasına rağmen 2018 sürümüyle birlikte render motorunun baştan yazılmasıyla birlikte aradaki açığı kapatmayı hedeflemekte. Bu bahsi geçen geliştirmeleri göstermek adına Unity geçtiğimiz aylarda oyun motoru içerisinde geliştirilen ve gerçek zamanlı render edilen Book of the Dead kısa filmini sunmuştu.

Programlama dili için UnityScript (Bir JavaScript türevi) ve C# olarak iki ayrı seçenek sunsa da C# ağırlıklı olarak kullanılmakta ve desteklenmektedir. Ayrıca yakın dönemde Unity yine programlama bilmeyen geliştiriciler için sadece sürükle bırak prensibi ile çalışan ve sadece oyun motoru arayüzünde yapılacak ayarlamalarla oyun yapmayı mümkün kılacak 2 ayrı birleşik aracı kullanıcılarına sundu. 3D Game Kit ve 2D Game Kit. Bu iki ayrı araç ile kullanıcılar hiçbir programlama yapmadan kendi 3D ve 2D Platformer oyunlarını yapabilmekteler.

Unity geliştiricilere kullanım olarak 3 farklı abonelik seçeneği sunmakta bunlar; Ücretsiz, Plus ve Pro üyelikler. Yıllık 100.000 Euro’dan daha düşük geliri olan bağımsız geliştiriciler Ücretsiz abonelikten yararlanabilirken, geliri 100.000 ila 200.000 Euro arasında olanlar yıllık 300 dolar karşılığında Plus abonelik edinebiliyor, geliri bu değerin de üstünde olanlar ise yıllık 1500 dolar karşılığında Pro abonelik edinmek durumundalar. Ayrıca belirtmekte fayda var, IGDA üyeliği bulunan geliştiriciler Plus aboneliği için %25, Pro aboneliği için ise %10 indirim kazanıyorlar. Ayrıca Ücretsiz abonelik kullanan geliştiriciler oyundan Unity açılış ekranını çıkartamıyorlar.

Unity %40 civarındaki Pazar payı sayesinde asset store’da da rakiplerine fark atmakta diyebiliriz. Unity’nin marketine girdiğinizde bu konudaki en yakın rakibi Unreal Engine’le arasında dahi katlarla ifade edilebilecek sayılarda asset sayısı farkı bulunmakta.

Unity ile geliştirilen bazı oyunlar:

– Escape From Tarkov
– Monument Valley
– Cuphead
– Cities Skylines
– Life is Strange 2

Unity Engine’i denemek isterseniz buraya tıklayıp indirme sayfasına erişebilirsiniz.

Unreal Engine

Herhalde hem oyun severlerin hem de oyun geliştiricilerin özellikle görsel anlamda en sevdiği ve hayranlık duyduğu oyun motorudur Unreal Engine, gerçeğe en yakın görüntüleri sunan render motoru sayesinde kullanıldığı her oyunda adeta görsel bir şölen sunmakta. Üyelik konusunda ise Unity’ye nazaran daha farklı bir yol izleyen Epic Games gelir fark etmeksizin 5.000 Doların üzerindeki gelirinizden %5 komisyon istemekte. Unity’ye göre size avantaj da, dezavantaj da sağlayabilecek bir gelir modeli diyebiliriz.

Unreal Engine’in Unity’den tek farkı görsellik ve gelir modeli değil aynı zamanda kullandığı programlama dilinde de 2 oyun motoru birbirlerinden ayrılmaktalar. Unreal Engine C#’a göre öğrenimi ve uygulaması daha zor olan ama çalışma esnasında çok daha verimli olabilen C++ dilini kullanmakta (Gerçi Unity’nin her geçen gün daha da geliştirdiği IL2CPP modeliyle bu performans farkının önümüzdeki süreçte gözle görülebilir derecede azalacağı Unity ekibi tarafından söylenmekte).

Unreal Engine ile geliştirilen bazı oyunlar:

– Playerunknown’s Battegrounds
– Hellblade
– Batman: Arkham Serisi
– Life is Strange
– Mass Effect 3

Unreal Engine’i denemek isterseniz buraya tıklayıp indirme sayfasına erişebilirsiniz.

CryEngine

CryTek’in geliştirdiği CryEngine’in ilk sürümü özellikle FarCry’daki deniz ve su görüntüleriyle bizi büyülemişti. Lakin ne yazık ki CryTek bu mükemmel görsel kaliteye sahip oyun motorunu geliştiricilere açmak için çok geç kaldı diyebiliriz. Bu tür bir geçişi birkaç sene önceden yapsalardı hem şirketi içine düştüğü bu darboğazdan çıkarmaları, hem de oyun motoru pazarında daha iyi bir yer edinmeleri kaçınılmaz olurdu. Söz verilmesine rağmen hala daha bitirilemeyen C# ve Mac OS X Metal desteği ile marketinin Unity ile Unreal Engine’e göre çok geride kalması nedeniyle geliştiricileri CryEngine’den uzak tutmakta.

Şu an için hala daha C++ oyun motoru tarafından tam olarak desteklenen tek programlama dili ve CryEngine’i kullanmak istiyorsanız bu dili bilmeniz şart. Ama CryTek yakın gelecekte C# desteğinin tamamlanacağını ve geliştiriciler tarafından sıkıntısız kullanabileceğini söylemekte.

Gelir modeli olarak yakın zamanda Unreal Engine benzeri bir yol tercih eden CryTek, Epic Games ile aynı şekilde ilk 5.000 dolarlık kazançtan sonraki gelirden %5 komisyon talep etmekte.

CryEngine ile geliştirilen bazı oyunlar:

– Far Cry Serisi
– Crysis Serisi
– Everybody’s Gone to the Rapture

CryEngine’i denemek isterseniz buraya tıklayıp indirme sayfasına erişebilirsiniz.

Godot Engine

Diğer bahsi geçen oyun motorlarının aksine tamamen bağımsız olan ve kendi topluluğu tarafından desteklenerek geliştirilen açık kaynaklı Godot Engine geliştiricilerden de doğal olarak herhangi bir ücret talep etmemekte. Yani gelirinize bağlı olmaksızın Godot Engine’i kullanmak tamamen ücretsiz. Unity ile benzer özellikleri olmakla beraber 2D ve 3D oyunlar için farklı iş akışları tercih etmesi bazı açılardan onu avantajlı kılan özelliklerinden biri diyebiliriz. Programlama dili olarak GodotScript (Bir Python türevi) kullanmasına rağmen yakın zaman Microsoft ve Mono ekibinden gelen destekle birlikte C#’a bir geçiş başlamış bulunmakta. Godot ekibi 3.1 sürümü ile bu geçişin tamamlanacağını ileri sürmekte ve C# ile oyun motorunun tüm özelliklerinden tam anlamıyla yararlanabileceği belirtilmekte. Görsel olarak diğer alternatiflerinin biraz gerisinde kalan Godot Engine genellikle 2D mobil oyunlar için tercih edilmekte.

Godot ile geliştirilen bazı oyunlar:

– City Game Studio
– Infinistate
– Spooky Ghosts Dot Com
– Dolphin Island 2
– Deponia

GodotEngine’i denemek isterseniz buraya tıklayıp indirme sayfasına erişebilirsiniz.

Diğer Alternatifler

Yazıda detaylı olarak sunulan bu oyun motorlarının haricinde daha az pazar payına sahip olsalar da belli bir geliştirici topluluğuna sahip olan ve en azından isimlerinin geçirilmesini hak eden Construct ve GameMaker gibi güçlü oyun motoru alternatifleri de bulunmaktadır.

Red Dead Redemption 2 İçin Yeni Oynanış Videosu!

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Yazar

GameXNow

GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı'nın resmi oyun haber sitesi!