Sinir Krizleri Geçirten Oyun: Geometry Dash İncelemesi

Biz oyuncuların geneline bakıldığında, oyunlardan ve yapımcılardan istediğimiz şeyler az çok aynıdır: sağlam bir hikaye ve boğuşmayacağımız ve akıcı kontroller. Bunların yanında da özel istekler vardır ki, kimi oyuncu grafikler iyi olsun ister, kimi multiplayer seçeneği olsun ister, kimisi de zorlanmak ve yeteneklerini göstermek ister. Geometry Dash ise tam da en sondaki kategoriyi arzulayanlara yönelik.

Nedir Bu Geometry Dash?

Geometry Dash kısaca müziğin ritmiyle oynayıp bölümleri bitirmeye çalıştığınız bir platform oyunu olarak tanımlanabilir. Anlatmaya başlamadan önce bir hatırlatma yapayım. Oyuna başlar başlamaz öncelikle ayarlar kısmından bir hesap oluşturup gelişmenizi kaydetmenizi tavsiye ederim, daha sonra oyunu silip yüklemek isterseniz ya da ters bir durum olursa ilerlemenizi tekrar yükleyebilirsiniz. Oynanışa gelecek olursak, tek yapmanız gereken PC’de oynuyorsanız farenin sol tıkına basmak, mobilde oynuyor iseniz ekrana dokunmak ve pek tabi ki bunu doğru zamanlamayla yapmak. Basit görünüyor değil mi? Hiç de kulağa geldiği kadar değil oysa ki. Geometry Dash oynarken sinir krizleri geçiren oyuncuların sayısı hiç de az değil. Hele %90’lardan sonra gelen ölümler istemsiz olarak telefonu fırlatmanıza, ya da sağı solu yumruklamanıza neden oluyor. Ve ilerlemenizi kaydetmenizi istememin sebebi de bu: oyunu rage quit atıp silmeniz.

Ne İçeriyor Bu Geometry Dash?

Oyunun ana menüsünden başlamak gerekirse, en solda hesabınızı görüyorsunuz. Burada arkadaşlarınızı düzenleyip beğendiniz kişileri takip edebilir ve profilinize yazılar yazıp, bırakılan yorumları görebilirsiniz. Daha sonra oyundaki karakterlerinizi ayarladığınız bir bölüm mevcut, ayrıca oyunun kendi mağazası da burada bulunuyor ve cevher ilerlemenizi de görebiliyorsunuz. Cevherler oyundaki kasalardan düşüyor ve belli sayıda toplamanız yeni bir araç açmanızı sağlıyor. En sağda Daily kısmında ise 4 ve 24 saatte bir açabildiğiniz 2 kasa mevcut. Ortadaki büyük başlat butonu oyunun size sunduğu bölümler iken; asıl can alıcı kısmı hemen sağındaki butonda aslında. Burada yeni bir bölüm tasarlayabilir, günlük ve haftalık olarak seçilmiş bölümleri oynayabilir hatta zindanlara girebilirsiniz. Oyuncuların yaptığı çok fazla sayıda bölüm olduğu için bu sekme altında istemediğiniz kadar tercih mevcut.

Geometry Dash

Geometry Dash

Peki Yenir mi Bu Geometry Dash?

Hayır, o sizi yer bitirir. Şimdi doğru zamanda tek bir tuşa basma olayını açayım. Geometry Dash sizden refleks istiyor. Karenizle gidip dikenlerden ve bloklardan zıplamanızı, uzay geminizle çılgın manevralar yapmanızı, robotunuzla ne kadar sıçrayacağınızı hesaplamanızı istiyor. Oyunda diken, blok, testere gibi çeşitli engeller ve zıplatma, yer çekimi değiştirme, gidiş yönünü tersine çevirme gibi de ögeler bulunuyor. Siz de farklı araçlarınızla bunları geçip müziğe de kendinizi kaptırarak bölümleri bitirmeye çalışıyorsunuz. Bir tavsiye daha vermeden geçmeyeyim: Bölümleri ilk önce pratikte oynayıp tanımanız sizin için çok daha iyi olacaktır.

Araç kısmına gelecek olursak oyunda şu an için 7 farklı araç bulunuyor. İlki ve en çok kullanacağımız kare, basit zıplama hareketini yapmamızı sağlıyor. Uzay gemisi siz basılı tutunca yukarı çıkan bırakınca salınarak düşüşe geçen bir araç, bununla da manevralar yaparak engellere çarpmadan ilerlemeye bakıyorsunuz. Top, her basışınızda yer çekimi değiştiriyor. Ufo ise havada hoplatarak ilerlettiğiniz bir araç olarak göze çarpıyor Flappy Bird’e benzer bir mekaniğe sahip. Ok ise uzay gemisi gibi bir oynanışa sahip ama daha keskin ve net bir çizgide gidiyorsunuz. Robot sizin bastığınız kadar bir güçle zıplıyor, yani basılı tutup maksimum yüksekliğe de çıkartabilirsiniz, basıp çekerek küçük bir zıplama da yapabilirsiniz. En son olarak örümcek ise top gibi yer çekimi değiştiriyor fakat bunu anında ve keskin bir şekilde yapıyor.

Oyunun asıl olayı ise müzikleri. Oynarken kendinizi kaptırmak, ritmi hissetmek çok güzel bir duygu. Bildiğiniz çok fazla müziğe denk gelebilirsiniz. Bazen şarkının en güzel yerine girecekken ölüp orasını dinlemek için çok uğraştığımı biliyorum. Halbuki aç internetten dinle değil mi? Ama oyunla beraber olunca daha bir hoşuma gidiyor benim, böyle düşünenler de vardır. Oyun içinde müziği dinleyip bayılan daha sonra tek olarak dinlediğinde güzel değilmiş aslında diyenlerden bahsediyorum. Neyse işin özü bu dostlar. Eğer yeterli sabrınız varsa, müziklerle haşır neşirseniz ya da yolda giderken açayım geçemediğim bölümü bir daha deneyeyim diyorsanız, Geometry Dash’i bir deneyin derim. Telefon için ücretsiz ve haliyle kısıtlı olan lite sürümünü deneyip oyuna göz atabilirsiniz. Ya da isterseniz Steam üzerinden indirip oyunu bilgisayarınızda oynayabilirsiniz.

Artılar:

– Sonsuz bölüm
– Müziğe kendinizi kaptırma hissi
– Vakit geçirmek için birebir

Eksiler:

– Fazla zorlayıcı. Sinir krizlerine yol açabilir.
– Bazı bölümlerdeki ışık patlamaları hassas gözleri olanlar(veya epilepsi hastaları) için kötü sonuçlar doğurabilir.

Witcher 3’e Yeni Bir HD Doku Modu Yapıldı!

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Yazar

Furkan Necati Ürkmez

Oyun evreninde kendini kaybetmiş ama halinden memnun bir 'Gamer'