League of Legends Geliştirici Blogu: Sınıflar ve Alt Sınıflar

League of Legends geliştirici ekip çalışanlarından James “Statikk” Bach, oyunun resmi internet sayfası üzerinden yayınlanan makalesinde “Şampiyon sınıfları” yaklaşımını ve bu sınıfların League of Legends’daki yerini değerlendirdi.

Sınıflar ve Alt Sınıflar

Sınıflar, benzer oynanış tarzları olan şampiyon gruplarıdır,” şeklinde bir tanımla giriş yapabiliriz. Geçmişte (bugün de kısmen geçerli olsa da) bu sınıflar belirlenirken şampiyonların oyundaki gerçek işlevleri yerine, içinde tasarlandıkları fantezi ve tematik öğeler belirleyici rol oynuyordu (Blitzcrank’e bir göz kırpalım). Gelgelelim LoL olgunlaştıkça şampiyonların sanatsal çizgileri yerine, oyun içindeki ortaya koydukları gerçek etkiler üzerinden tanımlanmaları gerektiğini fark ettik.

Böylece oturup 130 şampiyonun hepsini tek tek ait oldukları sınıflara yerleştirmek için kolları sıvadık.


Sonra bir baktık ki elimizdeki başlıklar yetersiz ve daha fazlasına ihtiyacımız var.

Büyücüler ve Dövüşçüler gibi bazı sınıflar, deyim yerindeyse biraz fazla şişmişti ve o kadar geniş bir şampiyon yelpazesini kapsıyorlardı ki tanım olarak artık faydalı olamıyorlardı. Örneğin hem Darius hem de Vi birer dövüşçü ama hareket becerileri, dayanıklılıkları, verdikleri hasar düzeyleri ve takım savaşlarındaki genel dövüşleri açısından aralarında ciddi farklar bulunuyor. İkisini de genel geçer bir başlıkla tanımlamak yerine, ana sınıfın dalları şeklinde ifade edebileceğimiz “alt sınıflar” ortaya koymaya karar verdik. Bu alt sınıflar sayesinde belli şampiyonlar arasındaki farkları daha belirgin ortaya koyabilecek, büyük grupları daha küçük alt gruplara ayırabilecek ve şampiyonları birbirlerinden ayıran derin nüansları açıkça ifade edebileceğimize inanıyorduk. Bu yaklaşımın ilk örneklerini ezergeçerler veya nişancılar gibi alt sınıflarda görmüştünüz zaten. Gerçi aşağıda da bahsedeceğimiz gibi, bu alt sınıfları oluşturmak pek de kolay olmayacaktı.

Genel anlamda sınıf / alt sınıf yapısı şu amaçlarla tasarlandı:

1.Bütün şampiyon alt sınıflarının güçlü ve zayıf yanlarını, sağlıklı ve açık bir şekilde biçimlendirebilmek

  • Ezergeçerler alt sınıfını ister sevin ister hepsinden nefret edin, oyunda bir ezergeçer gördüğünüz zaman yakından size tonla hasar verebilecek, dayanıklı bir şampiyonla karşı karşıya olduğunuzu bilirsiniz. Buna karşın rakiplerine ulaşmakta zorlandıkları için menzilli saldırılarla onlara üstünlük kurulabileceğini de düşünürsünüz. Bu düşünce şekli, her teze yığınla anti tez sunmak istediğimiz anlamına gelmiyor; ancak yaptığınız stratejik şampiyon seçimlerinin, haritada herhangi bir kişi olmanın ötesinde nispeten özgün birer etkisinin olmasını amaçlıyoruz.

2.Şampiyon seçimlerinde sadece kişisel tercihin ötesinde bir etki ortaya çıkararak alt sınıflar üzerinden oyunun stratejik derinliğini pekiştirmek

  • Aslında genel ”grup” güncellemelerimize en geniş amacımız bundan ibaret. Örneğin ne zaman Xin Zhao’nun hedefini katletmeye odaklı gücünü, ne zaman Vi’ın rakibi kilitleyen gücünü seçmeniz gerektiğini kavramak; oyunu anlayıp League of Legends’da ustalaşma açısından büyük bir öneme sahip. Aynı alt sınıf bünyesinde olsalar dahi her şampiyonun Vadi’ye inmek için belli nedenlerinin olmasını sağlamak istiyoruz.

3.Ortak bir kavram dağarcığı oluşturmak!

  • Örneğin bir ezergeçer, yetenek seti veya kullandığı eşyalar gibi nedenlerle emsallerinden büyük oranda daha seri hareket edecek olursa, bütün Dövüşçüler sınıfını istisnalar üzerinden masaya yatırmak yerine, “Ezergeçerler seri hareket edememeli; bu neden böyle seri hareket ediyor?” gibi bir tartışma başlatılabilir.

Şimdi sınıfların alt sınıflara nasıl ayrıldığına göz atalım. Bazı sınıfların da değişikliğe uğradığı dikkatinizi çekecektir. Başlıklar konusunda kesin bir noktaya vardığımız zaman, bu değişiklikleri oyun istemcisi ve ötesine de aktarmayı umuyoruz. Bir konunun daha altını çizmekte fayda var: Sınıf / alt sınıf yapısını taşa yazılı kurallar değil, bir nevi kılavuz şeklinde değerlendirmenizi öneriyoruz.

league of legends şampiyonla

Sınıf Alt Sınıf
Tanklar Öncüler, Muhafızlar
Dövüşçüler Ezergeçerler, Akıncılar
Avcılar Suikastçılar, Biçiciler
Büyücüler Yıkım Büyücüleri, Savaş Büyücüleri, Menzil Büyücüleri
Kontrolcüler Efsuncular, Engelleyiciler
Nişancılar Nişancılar

Birincisi, sınıf ve alt sınıflar, koridor ve konumlardan tamamen farklı kavramlar. Bütün büyücüler orta koridora gidecek diye bir kural olmadığı gibi, bütün efsuncular da alt koridorda destek konumunda oynamak zorunda değil (her sınıfın kendine uygun bir eğiliminin olması doğal elbette). İkincisi, nişancılar için herhangi bir alt sınıf söz konusu değil çünkü işlevsel açıdan bütün nişancılar aynı şeyi yapma eğiliminde (yani sürekli ve bol bol hasar vermek). Nişancıların kendi aralarında menzil, hareket becerisi ve çatışma kalıpları gibi anahtar farklılıkları olduğunu düşünüyoruz ama tasarım amacıyla henüz net sınırlar çizmiş değiliz.

aslan yürekli braum - fıçı kıran gragas - aksakal ryze - seri ok varus

Her şampiyonun bu alt sınıflara tam uyması şart mı?

Hayır. Katı sınırları bulunan gruplar arasında dengeleme çalışmaları yapmak bizim açımızdan daha kolay olsa da, bütün şampiyonları aşılmaz duvarların içine tıkmaya başlarsak en simgesel ve sevilen aykırı şampiyonlarımızda kayıplar yaşayacağımızı düşünüyoruz. Ayrıca bu şampiyonların net güçlü yanları ile somut zaafları arasında sağlıklı bir denge olduğu sürece, hepsini bir kalıba sokacağız diye zorlamanın bir anlamı da yok. Aslına bakarsanız kendimizi önceden tanımlanmış sınırlara hapsetmemiz, LoL’ün değişip gelişme olanağını baltalamamız anlamına gelir ki bu asla istemeyeceğimiz bir şey.

Yukarıdaki yorumlarımızı makul bulduysanız, az önce hep birlikte Singed’in varlığını haklı çıkardık diyebiliriz.

Yine de aykırı şampiyonların çoğunun aşağıdaki iki kategoriden birine uyduğuna tanık oluyoruz:

1.Karmalar – İki alt sınıf arasındaki çizgide dolanan şampiyonlar. Örneğin:

  • Varus – nişancılar ve menzil büyücüleri alt sınıflarının bir karması
  • Kayle – nişancılar ve efsuncular alt sınıflarının bir karması

2.Özgünler – Oyuna tamamen kendine has yaklaşımları olan şampiyonlar. Örneğin:

  • Fiddlesticks – Çatışmanın kıyısına saklanıp, takım savaşının ortasına atılmak için fırsat kollar.
  • Singed – Kimseye aldırmadan ayrık ittirme yaparak koridorda baskı kurar, çok sayıda rakibi karşı hamleye zorlar ve peşine takılan şampiyonlar aksıra tıksıra nefes nefese kalırken, o dalgasını geçer.

FiddleSticks_3

Peki ya en sevdiğim şampiyon, uygun bulmadığım bir sınıf / alt sınıf içine yerleştirildiyse?

Öncelikle şampiyonların şu anda ”en etkili oldukları” oynanış tarzlarıyla ideal oynanış tarzları arasında bir ayrım yapmak çok önemli. Tematik ve/veya oynanış mekanikleri belli bir sınıfa uymasına rağmen zamanla farklı bir sınıfa kayan pek çok şampiyon var. Mesela Evelynn’in gizliliğe dayalı oynanışı ve çevik görünüşü, bu şampiyonun bir suikastçı olduğu izlenimini oluşturuyor; oysa en etkili olduğu eşya setleri ve oynanış tarzı nedeniyle Evelynn, akıncı alt sınıfını daha iyi temsil ediyor. İleride buna benzer örnekler özelinde, şampiyonları kendileri için planlanan oynanış tarzlarıyla daha uyumlu hâle getirmek adına değişiklikler yapabiliriz.

Burada yüreğinize biraz da su serpelim; bu, doğrudan en sevdiğiniz şampiyonu tepeden tırnağa elden geçireceğimiz anlamına gelmiyor. Belli bir alt sınıfa yüzde yüz uymayan birçok şampiyon var – Tekrar ediyoruz: Sınıf / alt sınıf yapısı kesinlikle değişmez kurallar değil, bir tür kılavuzdan ibaret. Amacımız burada belli kavramları ortaya koyarak gerektiğinde oyunun durumu hakkında daha iyi tartışmalar yürütebilmemizin önünü açmak. En sevdiğiniz şampiyonun dahil olduğu alt sınıfı doğru bulmuyorsanız bunu da tartışabiliriz.

şampiyonlar

Peki bizi nasıl bir tablo bekliyor?

Tanklar

Tanklar, gelen hasarı soğuran ve kendi başlarına büyük hasarlar vermek yerine, rakiplerin planlarını bozmaya yönelik hareket eden şampiyonlar.

• Öncüler

öncüler

Öncüleri “hücum tankları” olarak değerlendirmekten yanayız. Tanklar, takımları için hücumun başını çekiyor ve ilk kıvılcımı çakma konusunda uzmanlaşıyorlar. Takım savaşı başlatmadaki çarpıcı becerileri sayesinde, rakipleri gafil avlamak ve kendi takım arkadaşlarının yıkıcı saldırılarla işi bitirmesini sağlamak için fırsat kolluyorlar.

• Muhafızlar

muhafızlar

Öncülere “hücum tankları” dediğimize göre, muhafızları mutlaka “savunma tankları” şeklinde düşünmeliyiz. Muhafızlar dağ gibi ayakta duruyor ve kendilerini aşmaya çalışan rakipleri zapt ediyor; kendilerini, saflarını korumaya adıyorlar. Muhafızlar bir yandan takım arkadaşlarını zarar görmekten korurken bir yandan da arada kalan rakiplerin işini güvenle bitirmeleri için takımlarına fırsat yaratmaya çalışıyor.

Dövüşçüler

Dövüşçüler; rakipleriyle yakından savaşan, çatışmanın en kızgın noktasında yer almayı seven, dayanıklı ve hasar vermeye odaklanmış şampiyonlar.

• Ezergeçerler

ezergeçerler

Ezergeçerler, yılmak bilmeden rakibin üstüne üstüne giden ve ayaklarının altında dolanma gafletinde bulunanları ezip geçen şampiyonlar. Ezergeçerler hem büyük oranda hasar alıp hem de bir o kadar hasar vermekte uzmanlaşan tek alt sınıf. Bu ustalıklarının bedelini ise düşük menzilleri ve son derece düşük hareket becerileri nedeniyle rakipleriyle arayı kapatmakta zorlanarak ödüyorlar.

• Akıncılar

akıncılar

Akıncılar, dövüşçü sınıfının seri hareket eden dalını oluşturuyor. Yüksek öncelikli hedefleri ayıklamak için ileri atıldıkları anda hem söz konusu hedefi hem de hedefin takım arkadaşlarını kendileriyle baş etmek zorunda bırakıyorlar. Akıncılar, tanklar ya da ezergeçerler kadar dayanıklı şampiyonlar olmayabilir; ama kendilerine özgü sağlamlıkları sayesinde, başıboş bırakılırlarsa hedeflerine kan kusturabilirler.

Avcılar

Avcılar son derece kırılgan ama bir o kadar da seri, hedeflerini hızla eritip bitirmeye odaklanmış, hasar verme ustası şampiyonlar.

• Suikastçılar

suikastçılar

Seri hareket etme konusunda rakip tanımayan suikastçılar, rakip saflara sızıp öncelikli hedefleri hızla ortadan kaldırma konusunda uzmanlaşıyor. Genelde yakın dövüşe yatkın doğaları gereği, hedeflerini infaz edebilmek için sık sık ateşe atılmayı göze almaları gerekiyor. Neyse ki akıllıca kullanıldığında hasardan korunmalarını sağlayan savunma numaraları da yok değil.

• Biçiciler

biçiciler

Suikastçıların aksine biçiciler, yaklaşan bütün rakipleri biçmeye azmetmiş şampiyonlar. Yüksek anlık hasar vermeye ya da öncelikli hedeflerle aralarındaki mesafeyi hızla kapatmaya yönelik üstünlükleri olmadığı için biçiciler, çatışmalar sırasında hayatta kalmalarını sağlayan savunma araçları ve en dayanıklı rakipleri bile kararlılıkla biçmelerini mümkün kılan sürekli hasarlarıyla öne çıkıyor.

Büyücüler

Büyücüler, etkili büyüleriyle rakiplerini mücadeleden düşürüp kavurmayı amaçlayan saldırı şampiyonları.

• Savaş Büyücüleri

savaş büyücüleri

Savaş büyücüleri çatışmanın ortasına dalıp sürekli alan hasarı vererek rakip takımın tamamını mahvetmeye yoğunlaşan büyücüler. Yakın dövüşçüler kadar olmasa da nispeten kısa menzilleri ve rakiplerini sindirmek için zamana ihtiyaçları olması nedeniyle, savaş büyücüleri neredeyse sonsuz bir kaynak kullanımını mümkün kılanından tutun da kısa süreliğine ölüme meydan okumalarını sağlayanlarına kadar çeşit çeşit savunma araçlarına sahip.

• Menzil Büyücüleri

menzil büyücüleri

Adı üzerinde, menzil büyücüleri birer menzil ustası ve bu avantajlarını rakiplerini çok uzaklardan zamanla yıpratmak için kullanıyorlar. Gelgelelim olağanüstü kırılgan yapıları ve sınırlı hareket becerileri nedeniyle rakipleri aradaki mesafeyi nihayet kapattığı zaman menzil büyücüleri ağır bedeller ödeyebiliyor.

Kontrolcüler

Kontrolcüler, takım arkadaşlarını koruyup onlara fırsatlar sağlayan, savunmaya yönelik büyücüler denebilir.

• Efsuncular

efsuncular

Efsuncular, doğrudan güçlendirip tehditlere karşı savundukları takım arkadaşlarının oyundaki etkilerini arttırmaya odaklanıyor. Efsuncular genelde oldukça hassas ve oyuna nispeten az hasar katkısı sağlayan şampiyonlar. Bu da sadece takım arkadaşlarıyla birlikteyken yıldızlarının parlaması anlamına geliyor.

• Engelleyiciler

engelleyiciler

Bu alt sınıfa başta “kontrol büyücüleri” adını vermiştik ama bu ismin bütün gruba genişletilebileceğini (ve “işlevsel büyücüler” adının pek de hoş bir sınıf adı olmadığını) düşününce değişikliğe gittik. Engelleyiciler sadece aklını peynir ekmekle yemiş rakiplerin geçmeye cesaret edebileceği, son derece tehditkâr alanlar oluşturarak rakiplerini kilitleme ve hatta kimi durumlarda devasa çatışma alanlarında hâkimiyet kurmadaki uzmanlıklarıyla öne çıkıyor. Efsuncu arkadaşları kadar olmamasına rağmen hassas ve seri hareket becerileri düşük sayılabilecek kontrolcüler; hem gelen hasarı engellemek hem de kilitledikleri hedeflere baskınlık kurma açısından yanlarında takım arkadaşları olduğunda daha etkili oluyor.

Nişancılar

nişsancılar

Nişancılar, her an tehlikenin eşiğinde dans eden ama (genelde normal saldırılarıyla) uzak mesafeden sürekli hasar verme konusunda uzmanlaşan şampiyonlar. Rakipleriyle aralarındaki mesafeyi koruma avantajları sayesinde tehlikeden nispeten uzak kalabilen nişancılar, aslında son derece kırılgan şampiyonlar ve gerçek birer hasar makinesine dönüşebilmek için güçlü eşyalar almak zorundalar.

Nişancılar zaten kendine özgü yer edinmiş bir şampiyon sınıfı olduğu için şimdilik alt sınıflara ayrılmıyor. Nişancıları alt sınıflara ayırmak için “seri hareket edebilen – edemeyenler, büyüye ağırlık verenler – normal saldırılara ağırlık verenler gibi” birkaç olası yaklaşım aklımıza gelse de bütün nişancılar aslında takımları için son derece benzer roller üstleniyor. Bu yüzden şimdilik onları kendi hâllerine bırakıyoruz. İleride bu sınıfı alt sınıflara ayırma konusunu biraz daha mercek altına alabiliriz.

En sevdiğim şampiyon hangi başlığa giriyor?

Burada tıpkı LoL’ün kendisi gibi sınıflar, alt sınıflar ve her bir şampiyona yönelik yaklaşımımızın da zamanla sürekli değiştiğini hatırlatmak istiyoruz. Hiçbir şey taşa yazılı değil. Her şampiyonun şu anda bulunduğu konum, hatta sınıf ve alt sınıfların ne anlama geldiği konusundaki düşüncelerimiz muhtemelen zamanla değişecektir.

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!