League of Legends’da Şantaj Skandalı!

Güney Kore’de, internet ortamında insanların birbirlerine yönelttikleri hakaretler polise şikayet edilebiliyor ve oldukça ciddi yaptırımları var. Ülkenin en büyük gazetelerinden biri olan Hankook İlbo‘nun haberine göre bu durumu suistimal etmeye çalışan sayısız insan var ve bunu League of Legends‘ı kullanarak yapıyorlar.

Güney Kore polisi online hakarete bağlı şikayetlerin 2014 yılında 8.000 adet olduğunu belirtirken, 2015 yılında arttığını ve sadece geçtiğimiz temmuz ayında bile 8.440 tane şikayet alındığını söylüyor. Polis sözcüsünün, gazeteye yaptığı açıklamada ise bu şikayetlerin yarısının League of Legends kaynaklı olduğunu belirtmiş. Bu tarz şikayetler sonrasında polis, kullanıcıları IP adreslerinden, konut kayıt numaralarından ya da i-PIN numaralarından tespit edebiliyor. Söz konusu cezalar da pek azımsanacak gibi değil. Güney Kore’de online ortamda kişilere yapılan hakaret ve iftira gibi davranışlar, 3 yıla kadar hapis veya $20.000’lık para cezası ile cezalandırılabiliyor.

mahkeme

Peki sahtekarlar bunu bir şantaj aracına nasıl dönüştürüyor?

Kore’de bu sahtekarlara “uzlaşma avcıları” adı verilmiş durumda. Nasıl çalıştıklarını anlattığımızda neden böyle bir isim verildiğini de anlayacaksınız. Uzlaşma avcısı, öncelikle bir League of Legends maçına dahil olarak, oyun esnasında yavaş yavaş kendine ait kişisel bilgileri oyunun chat ekranında paylaşıyor. Maç esnasında bilinçli olarak kötü oynayarak takım arkadaşlarının tepkisini çekmeyi hedefleyen “uzlaşma avcısı” beklediği tepkiyi çektiğinde ise amacına ulaşmış oluyor. Hepimizin bildiği gibi chat ekranında burada yazamayacağımız tabirlerle sık sık karşılaşıyoruz. Kore’deki uzlaşma avcıları ise bu yazışmaların ekran görüntülerini alarak polise gidiyor ve kendisine hakaret eden oyuncudan şikayetçi oluyor.

Web

Bu noktadan sonra hakaretleri sonucunu düşünmeden sıralayan oyuncu için kabus dolu süreç işlemeye başlıyor. Taraflar bu şikayetten dolayı karşı karşıya geldiğinde “uzlaşma avcısı” şikayetinden vazgeçmek için karşı taraftan para talep ediyor. Genelde çaresiz kalan karşı araf da $20.000’lık cezayı ya da 3 yıllık hapsi göze alamadığı için $300 ile $2000 dolar arasında değişen uzlaşma parasını ödemek zorunda kalıyor. Bu da bir nevi şantaj olarak nitelendiriliyor

Hankook Ilbo gazetesinin araştırmasına göre bu tarz sahtekarlıklar genelde oyuncu sayısının en yüksek olduğu 18:00 – 22:00 saatleri arasında gerçekleşiyor. Hatta bu avcıların metodlarını paylaştıkları blogları bile olduğu söyleniyor. Şu an için bu durumun bir çözümü bulunmuyor. Ancak uzlaşma için yok yüksek meblağlar talep eden taraflar hakkında soruşturma açılabiliyor. Şimdilik bu duruma kesin çare oyunlar esnasında soğuk kanlılığı koruyarak taraflara hakaret etmemekten geçiyor.

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!