Disleksi hastalığına oyunlu çözüm!

Current Biology dergisi, geçen hafta sayfasında çok ilginç ve üzerinde çok konuşulacak bir çalışmaya yer verdi. İtalyan araştırmacıların disleksi problemi yaşayan çocukların üzerinde yaptığı bazı araştırmalar sonucu, bilgisayar oyunlarının bu çocuklarda okumaya yardımcı olan fonksiyonlarını artırdığı tespit edilmiş.

Önce disleksi problemi olan çocuklar 10’ar kişilik iki gruba ayrılmış ve bu iki gruba farklı türlerde oyunlar verilmiş.

İlk gruba 9 bölümden oluşan 80 dakikalık aksiyon oyunları, ikinci gruba ise içinde aksiyon olmayan oyunlar verilmiş.  Oyun seçimlerinde ne bir oyun adı, ne bir oyun şirketi ne de finansal çıkarlar göz önünde bulundurulmuş (yani herhangi bir markanın reklamı yapılsın ve çalışma finanse edilsin diye bir çaba içine girilmemiş) .

İki grubun da yaşları, IQ seviyeleri, hata yapma oranları ve fonolojik becerileri eşit olan çocukların, dikkat seviyeleri ve okuma becerileri hem oyunlardan önce hem de oyunlardan sonra ölçülmüş. Aksiyon oyunları oynayan çocukların, diğer gruptaki çocuklardan çok daha yüksek skorlar elde ettikleri tespit edilmiş.

Çocukların, dikkat seviyesini ölçmek için yapılan testlerde, çeşitli görsel ve işitsel görevleri yerine getirmeye çalışırken dikkat dağıtma öğelerinin de eklendiği aksiyon oyunlarında daha yüksek skor elde ettikleri gözlenmiş.  12 saatlik video oyunundan sonra, normalde bir yılda ulaşılandan daha fazla okuma kabiliyeti geliştirildiği gözlendiği ve geleneksel metotlara göre de oldukça fazla gelişme sağlandığı ortaya çıkmış.

Araştırma ekibinden Andrea Facoetti:

[quote]Çünkü aksiyon içeren oyunlar görsel dikkati artırıyor ve ortamdan elde edilen bilgileri geliştiriyor. Disleksik çocuklar dikkatlerini yönlendirmeyi ve odaklanmayı öğrenerek; yazılan her kelimeleyle ilişkili bilgileri daha hızlı ve verimli seçmeyi öğreniyor .[/quote]

Araştırmanın ekibinde olan Padua Üniversitesi’nin diğer Doçenti Simone Gori ise: [quote]Araştırma sonucu disleksi çocuklarında dikkat yeteneklerinin, daha iyi okuma yeteneğine dönüştüğünü gördük [/quote] diyor.

Bu çalışmayla bilimsel sonuçlara dayanarak disleksili çocuklar için yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilir ve disleksiye bağlı semptomlar azaltılabilir.

Böyle bir tedavi yöntemine hangi çocuk hayır diyebilir ki? 🙂

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Yazar

GameXNow

GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı'nın resmi oyun haber sitesi!