Dark Passage-Royal Bandits Maçının Tekrarlanma Nedeni Neydi?

VF Şampiyonluk Ligi 6. hafta karşılaşmasında Dark Passage’nin önde götürdüğü maç LongB’nin yaşadığı teknik sorunlar nedeni ile önce duraklatılmış daha sonra bu sorun genele yayılınca maç tekrarlanmıştı. Tekrar yerine maçın Dark Passage lehine galibiyet yazılması yönünde League of Legend Türkiye eleştirilmişti. Bu eleştirilere cevap League of Legends Türkiye tarafından ayrıntılı bir makale ile geldi işte o ayrıntılar;

Dark Passage-Royal Bandits Maçında Adım Adım Ne Oldu?

Savaş devam ederken, oyuncu ekipmanı kaynaklı bir sorun bilgisayarın mavi ekran vermesine sebep oldu. İlk adım olarak oyun durduruldu ve standart prosedür olarak oyuncunun bilgisayarı değiştirildi. Ardından yeni bilgisayar kurulurken, hataya sebep olduğu tahmin edilen ekipmanların değişimi yapıldı. Plan, oyuncunun hesabına yeni bilgisayardan girerek oyuna geri bağlanmaktı. Ancak oyuncuyu oyuna geri bağlamaya çalıştığımızda,  oyuna bağlanmasını engelleyen bir hatayla karşılaştık. Oyuncuların tamamının oyunda olmadığı bir senaryoda oyuna devam edilmesi söz konusu olmadığı için, sırayla sorunun çözülmesini sağlayabilecek yöntemler denendi.

Bir izleyici veya oyuncunun oyuna girerken hata alması ilk defa karşılaştığımız bir sorun değil ve bu bağlanma sorununu çözmek için kullandığımız bazı yöntemler var. İlk olarak bu yöntemleri kullanarak oyuncuyu oyuna bağlamayı denedik. Sorun çözülmeyince Kronokırılma ile yeni bir oyun yaratarak bu oyundan devam etmeyi denedik. Ancak bu deneme de başarısız oldu.

Mevcut oyunun devam etmesine olanak sağlayacak yöntemlerin hiçbiri sorunu çözmeyince geriye iki seçenek kalıyor:

-Bir takımın hükmen galibiyeti

-Maç tekrarı

 

Neden Hükmen Galibiyet Yerine Maç Tekrarı?

Devam edilemeyecek bir maçta, maç tekrarına gidilmeden takımlardan birinin kazanan ilan edilmesi için, kural kitabını alıntılamak gerekirse, “takımlardan birinin yenilgiden kaçamayacağına makul bir kesinlik derecesine kadar karar verilmesi” gerekmektedir. Bu da takımlardan birinin tartışmasız, ezici bir üstünlüğü olması anlamına geliyor. Bu noktada, kullanılmak zorunda olmamakla birlikte yol göstermesi için belirlenmiş bir takım kriterler mevcut. Bu kriterler global olarak belirlenirken, geçmişteki profesyonel maçların istatistikleri kadar fark baz alınıyor.

8.5. Tayin Edilmiş Galibiyet

RIOT yetkililerinin oyunu baştan başlatmaya karar vermesine neden olacak teknik bir sıkıntı olması durumunda, RIOT bunun yerine bir takımı oyunun galibi olarak tayin edebilir. Eğer oyun, oyun saatine göre yirmi (20) dakikadan fazla oynandıysa (00:20:00), RIOT yetkilileri kendi takdirlerine göre takımlardan birinin yenilgiden kaçamayacağına makul bir kesinlik derecesine kadar karar verebilir. Aşağıdaki kıstaslar makul kesinliğin kararlaştırılmasında kullanılabilir.

8.5.1.Altın Farkı​. Takımlar arasındaki altın farkı %33’den fazlaysa

8.5.2.Kalan Kule Farkı​. Takımlar arasındaki kalan kule sayısındaki fark yediden (7) fazlaysa.

8.5.3.Kalan İnhibitör Farkı​. Takımlar arasındaki kalan inhibitör sayısı farkı ikiden (2) fazlaysa.

8.5.4.Kalan Nexus Kulesi Farklı. ​Takımlar arasındaki kalan nexus kulesi farklı iki (2) ise.

8.5.5.Hayatta Kalan Şampiyon Farkı. ​Takımlar arasında hayatta kalan şampiyon farkı en az dört (4) ise ve rakip takımın şampiyonlarının canlanmasına en az kırk (40) saniye varsa.

8.5.6.Kesin Zafer. ​Lig yetkililerinin, teknik sorunun gerçekleştiği anda oyunun bir takımın galibiyetinden başka herhangi bir şekilde bitemeyeceğine karar vermesi (örneğin 45. dakikada bir takımın Nişancı ve ormancısının bir minyon dalgasıyla katliama uğramış rakiplerinin üssüne doğru koşuyor olması).

Maça Dair İstatistikler

Bir oyunda maçın nihai sonucunu istatistikler belirlemese de, altın farkı, ejder farkı, baron güçlendirmesi, alınan kule ve inhibitör sayısı gibi rakamlar maçın ne yönde ilerlediğine ışık tutabilecek en önemli unsur. Yukarıda belirttiğimiz gibi takımlardan birinin yenilgiden kaçamayacağına makul bir kesinlik derecesine kadar karar verilmesi için de bu istatistikler aydınlatıcı olabiliyor. Dark Passage Royal Bandits karşılaşması 29:10’da duraklatıldığında DP’nin 6300 altınlık bir üstünlüğü bulunuyordu. Ligde ilk 5 haftada oynanan oyunlara baktığımızda 5000 altın veya daha fazla geride olan takımların maçların %14,5’inde geri dönüş yaparak maçı kazanabildiğini görüyoruz. Yine o sırada DP’nin 4 kulesine karşılık RB 1 kule alırken, herhangi bir inhibitör yıkılmamıştı. Son olarak RB maçta o ana kadar çıkan 2 dağ, 1 alev ejderini aldı. Ligin ilk 5 haftasına baktığımızda rakibinden 3 ya da daha fazla ejder alan takımların 21 maçın 19’unu kazandığını görüyoruz. Sonuçta istatistiksel olarak baktığımızda Royal Bandits’in oyuna geri dönüş şansına sahip olduğunu söyleyebiliyoruz.

 

DP RB FARK
ALTIN 53500 47200 6300
KULE 4 1 3
İNHİBİTÖR 0 0 0
EJDERLER D/D/A

Maç Tekrarı Ve Tayin Edilmiş Galibiyetlere Örnekler

NA LCS 2018 Yaz Mevsimi 1. haftasında Clutch Gaming ile Echo Fox arasındaki mücadele maçın 32. dakikasında sunucuda yaşanan bir hata yüzünden devam edemedi. Maçın genel gidişatını inceleyen hakemler Echo Fox’u galip tayin etti.

CG EF FARK
ALTIN 53200 63200 10000
KULE 0 7 7
İNHİBİTÖR 0 1 1
EJDERLER B/O/O/D

LPL 2018 Yaz Mevsimi 1. haftasında Team WE ile Snake Esports arasındaki mücadelede serinin 2. Maçı Ornn’da yaşanan kritik bir hatadan dolayı duraklatıldı. Hakemler yaşanan hatanın oyunun gidişatına doğrudan etki edecek bir hata olduğuna kanaat getirdi ve maç yeniden başlatıldı.

WE SS FARK
ALTIN 32900 34400 1500
KULE 1 1 0
İNHİBİTÖR 0 0 0
EJDERLER A D

EU LCS 2017 Bahar Mevsimi 7. Haftasında Giants ile Team Vitality arasındaki mücadelede serinin 2. maçında Orianna’da kritik bir hata yaşandı. Hakemler hatanın oyuna etki edebilecek bir hata olduğuna kanaat getirdi ve maçtaki farkın bir takımın şüpheye yer bırakmayacak şekilde önde olduğunu göstermediği için maçın yeniden başlatılması kararını verdiler.

GIA VIT FARK
ALTIN 46700 37900 8800
KULE 4 1 3
İNHİBİTÖR 0 0 0
EJDERLER A/A/O

Neden Farklı Seçimler?

Global kurallar gereği, eğer bir oyun “Geçerlilik Kazanmış Oyun” statüsüne ulaştıktan sonra yeniden başlatılırsa, şampiyon seçimleri de dahil olmak üzere hiçbir seçim korunmaz.

8.2. Geçerlilik Kazanmış Oyun

Geçerlilik Kazanmış Oyun (“GKO”), on oyuncunun da bağlandığı ve rakip takımlar arasında kayda değer bir etkileşimin sağlandığı oyun anlamına gelmektedir. Bu noktadan itibaren oyun “resmi” sayılacaktır. GKO başladıktan sonra oyunun baştan başlatılmasına sadece sınırlı şartlar altında izin verilecektir (Bölüm 8.4’ü inceleyiniz). GKO’yu başlatacak olan şartlara örnekler:

8.2.1. Minyonlara, orman canavarlarına, kulelere veya rakip Şampiyonlarına isabet eden herhangi bir saldırı veya yetenek atışı.

8.2.2. Rakip oyuncuların birbirlerinin görüş alanına girmesi.

8.2.3. Nehiri geçme ve rakip takımın ormanıyla bitişik çalıya girmeyi de içeren, herhangi bir takım tarafından karşı tarafın ormanına ayak basmak, görüş sağlamak veya yetenek atışı kullanmak.

 8.2.4. Oyun sayacının iki dakikaya ulaşması (00:02:00)

8.4.3.8. Kontrollü Ortam​. Seçim-yasaklamalar veya Sihirdar büyüleri dâhil ancak onlarla sınırlı kalmamak üzere belli şartlar, GKO’ya erişmemiş oyunların baştan başlatılmasında korunabilir. Ancak maç GKO statüsüne ulaşmışsa, RIOT yetkilileri herhangi bir seçimi muhafaza etmez.

Bu kuralın amacı, oyunda belirli sayıda anlamlı etkileşim gerçekleştikten sonra takımların herhangi bir seçimi sabit tutmaya zorlanmasının adil olmaması ve oyunun rekabetçi bütünlüğünün olumsuz etkilenmesidir. Örneğin, oyun ilerledikçe ve seçtiğiniz şampiyonlarla izlediğiniz stratejiyi rakip gördükçe, birebir aynı seçimlerin bir sonraki oyunda korunması takımları “Erken oyunda rakip ne yapmıştı?”, “Seçtiği X şampiyonunu nasıl kullanmıştı ve nelere yoğunlaşmıştı?”, “Haritadaki hangi objektiflere öncelik vermişlerdi?” tarzı taktikleri gözden geçirmeye, oyunlarını buna göre belirlemeye itmektedir. Bu gerçekleşmesini istediğimiz bir durum değil.

Benzer Durumların Önlenmesi İçin Nasıl Önlemler Aldık

-Kronokırılma’ların başarısız olmasına sebep olan hata düzeltildi.

-Maç sırasında kritik hatalara sebebiyet verebilecek oyuncu ekipmanlarının değiştirilmesi için gerekli adımları attık.

-Oyuna geri bağlanamama hatasını inceleyerek aynı hatanın gerçekleşmemesi için gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdik.

Sahne Arkası’nın ikinci yazısında Dark Passage – Royal Bandits eşleşmesinde yaşananları anlatmaya çalıştık. Yayında yer veremediğimiz kısımları aydınlatmak için Sahne Arkası serimiz bize oldukça yardımcı oluyor. İleride bu seride görmek istediğiniz konuları belirtmekten çekinmeyin. Başka bir Sahne Arkası dosyasında görüşmek üzere.

Bu şekilde bir makale yayımlayarak akıllardaki soru işaretlerini kaldırmayı amaçlayan League of Legends Türkiye yönetimi “Dark Passage-Royal Bandits maçı neden tekrarlandı?” sorusunu yanıtlandırmış oldu.

Samsung, Yeni Amiral Gemisi Note 9’u Ön Siparişe Açtı!

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Yazar

GameXNow

GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı'nın resmi oyun haber sitesi!