AMD R9 300 ve Fury serilerini resmen tanıttı!

AMD, geçtiğimiz günlerde E3 bünyesinde düzenlediği konferans ile yeni nesil grafik kartlarından oluşan R9 300 serisini tanıttı. R9 300 serisi, “Hawaii” ve “Tonga” kod adlı grafik işlemcileri kullanıyor. Bu çekirdekler, aynı ailenin bir önceki üyeleri R9 200 serisinde kullanılan aynı isimli çekirdeklerin revizyondan geçirilerek daha performanslı hale getirilmiş versiyonları. AMD, bu sene de, eski grafik kartlarını yeniden isimlendirip piyasaya sürme geleneğine devam etmesine rağmen, “Fiji” kod adlı ve geçtiğimiz aylar boyunca bizi farklı görselleri ile tahrik ettiği kartları da es geçmedi.

Dilerseniz kartları biraz daha yakından inceleyelim:

AMD Radeon R9 380

R9 200 serisinde bulunan “Hawaii” çekirdeğinin mimari olarak geliştirilmiş versiyonu olan “Antigua” grafik işlemcisine ev sahipliği yapan R9 380 970 MHz hızında çalışıyor. 1375 MHz hızında çalışan 2 ve 4 GB GDDR5 VRAM’e sahip iki versiyonu bulunan kart 256 bitlik arabirim üzerinde çalışacak.Fiyatı ise 199$ olarak açıklandı. Güç tüketimi ise 225 Watt olarak listelenmiş. R9 380X modeli ile ilgili ise açıklama yapılmadı.

AMD Radeon R9 390 ve R9 390X

R9 390X modelinin kalbinde “Hawaii XT” çekirdeğinin yeni versiyonu “Grenada XT”  bulunuyor. 1050 MHz hızında çalışan grafik işlemcisi 8 GB’lık ve 1500 MHz hızında çalışan GDDR5 VRAM ile desteklenmiş ve 512 bitlik bir arabirime sahip. Fiyatı ise 429 $ olarak belirlenmiş.

R9 390 ise, büyük kardeşi R9 390X üzerinde bulunan grafik işlemcinin, gücünden biraz feragat edilmiş bir versiyonu olan “Grenada Pro”yu kullanıyor. Grenada Pro 1000 MHz hızında çalışıyor. 1500 MHz hızında çalışan 4 ve 8 GB’lık GDDR5 VRAM’e sahip iki versiyonla piyasaya çıkacak olan olan R9 390 da 512 bitlik bellek arabirimine sahip. Fiyatı 329$ olarak belirlenen R9 390, kağıt üzerinde R9 390X’ den çok farklı gözükmese de, stream işlemci sayısı daha düşük tutulmuş. Fiyatı ise 329$ olarak açıklandı.

Kartların tamamı 4K, DirectX 12 ve VR uyumlu olarak tasarlanmış. AMD Freesync desteği de elbette ki unutulmamış.

R9 300 serisinin sunduğu diğer bir yenilik ise “sanal süper çözünürlük” (Virtual Super Resolution). R9 290 serisini de destekleyen bu teknoloji sayesinde, görüntüler monitör çözünürlüğünüzün üstündeki seviyelerde işlenerek görüntülenebiliyor. Yani 1080p bir monitörde bile 4K kalitesindeki görseller görüntülenebiliyor. Tabi ki gerçek 4K kalitesine ulaşılması UHD bir monitör olmadan mümkün olmuyor ancak bu sayede daha net bir görüntü, daha pürüzsüz kenarlar ve daha yüksek bir detay seviyesi elde edilebiliyor.

Virtual super resolution

R9 300 serisini aradan çıkardığımıza göre artık assolistlerimiz R9 Fury, R9 FuryX’e geçebiliriz.

Fury ailesi gücünü, AMD’nin yeni grafik işlemcisi “Fiji”den alıyor. Yeni çekirdeğin yanı sıra, Fury ailesinin en büyük özelliği GDDR5 VRAM yerine HBM (high bandwith memory) olarak kısaltılan, yüksek hızlı hafıza birimini kullanıyor olması. HBM teknolojisi, GDDR5’e kıyasla yaklaşık 9 kat daha hızlı çalışıyor.Bu da muntazam bir performans artışı sağlıyor.Fury ailesinin, bellek arayüzleri ise gerçekten şaşırtıcı: Tam 4096 bit!Evet yanlış okumadınız 4096 Bit! Kartlara ait test değerleri henüz paylaşılmamış olsa da, sonuçların gerçekten inanılmaz olacağı, şimdiden aşikar.UHD görüntülerin işlenmesi bile Fury ailesini zorlayacak gibi gözükmüyor.

Gelin Fury ailesinin üyelerini biraz daha yakından tanımaya çalışalım.

 AMD Radeon R9 Fury X

Sıvı soğutmalı olarak tasarlanmış olan R9 Fury X üzerinde iki adet 8 pinlik güç girişi bulunuyor. AMD sıvı soğutma sisteminin entegrasyonu sayesinde kartın boyutlarını 19 cm ile sınırlamayı da başarmış. Sıvı soğutma sistemi ise 120mm’lik oldukça kalın bir radyatöre sahip. 4 GB lık HBM belleğe sahip kartın çekirdeği “Fiji XT”nin çalışma hızı ile igili tam rakam verilmese de, 1050 MHz’nin üstünde olacağı tahmin ediliyor.

R9 Fury X’in 24 Haziranda piyasada olması planlanıyor. Fiyat etiketi ise 649$.

AMD Radeon R9 Fury X

AMD Radeon R9 Fury

14 Temmuzda piyasa sürülmesi planlanan R9 Fury modeli ise hava soğutmalı. Fury X’in gücünden biraz feragat edilmiş bir versiyonu olarak nitelenebilecek olan kartın üzerinde 1000 MHz hızında çalışan Fiji Pro çekirdeği ve 4 GB HBM bellek bulunuyor. Modelin fiyatı ise 549$ olarak belirlenmiş.

AMD Radeon R9 Nano

Fury ailesinin bu iki bireyinin yanı sıra AMD, dünyanın en küçük ve en güçlü mini-ITX ekran kartı ” olarak lanse ettiği, “AMD Fury Nano” ya da konferansında yer verdi. Detayları hakkında henüz fazla açıklama yapılmamış olsa da, Fury ailesinin diğer bireyleri gibi HBM belleğe sahip olacak olan Fury Nano sadece 15 cm boyunda.  Bu modele ait kesin bir çıkış tarihi ve fiyat bilgisi ise maalesef paylaşılmadı.

amd radeon r9 nano

Unutmadan belirtelim; yazımızda bahsettiğimiz sayısal değerler ve fiyatlar sadece referans kartlar için geçerli. Üçüncü parti üreticilerin ise AMD’nin sunduğu bu yeni fırsatları nasıl değerlendireceğini, ilerleyen günlerde göreceğiz. Bu yaz oyuncular için gerçekten de bereketli olacak gibi gözüküyor.

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!