Dinamik Sıralar ve Dereceli Oyun Hakkında

Riot Games Sosyal Sistemler Sorumlusu Jeffrey “RiotLyte” Lin, resmi internet sayfası üzerinden yayınladığı açıklama yazısı ile dinamik sıra uygulaması ve dereceli oyunlar hakkında nelerin olumsuz gittiğini ve durumun genel olarak nasıl değerlendirildiğini açıkladı. 

Dinamik sıralar hakkında çok fazla yorum ve geribildirim alıyoruz; bu yüzden sahne arkasında nelerin yolunda, nelerin olumsuz gittiği ve dinamik sıranın şu anki durumunu nasıl değerlendirdiğimiz konusunda biraz konuşalım istedik. Sizin dikkatinizden kaçmayan konuları biz de takip ediyoruz. Scarra, eski Dereceli sisteminden bile daha uzun, muazzam sıra süreleriyle karşı karşıya kaldı. Profesyonel takımlar, beceri düzeyi yüksek tek oyunculardan oluşan takımların karşısına çıkıp onları hezimete uğratıyordu. Eşleştirme ve sistemin uygulamaya geçişiyle ilgili de sıkıntılar tespit ettik. Bunların da ötesinde; dinamik sıra, League of Legends’da dereceli oyuncusu olmanın anlamıyla ilgili daha felsefi sorular da akla getirdiği için, bu konuyu mercek altına alacağız.

Öncelikle, iletişimde bir hata yaptığımızı düşünüyoruz. Konum seçimini eşleştirmenin bir parçası olarak işleyen yepyeni bir sistemin, yeni şampiyon seçimiyle birlikte hayata geçeceğini yeterince açıklayamadık. Açık Beta’da haftalarca eşleştirme simülasyonları yaptık ama hiçbir şey, oyun sunucularındaki uygulamaların yerini tutmuyor. Eşleştirme sisteminde ince ayarlar yapmamız gerekeceğini biliyorduk; zaten bu testi de o yüzden dereceli sezonun başladığı gün değil, Sezon Öncesi Dönem‘de yapmaya karar vermiştik.

dinamik gruplar

Sistemi devreye soktuğumuzda bir dizi eşleştirme sorunu ve donanımsal hatayla karşılaştık. Neyse ki bunların bazıları şimdiden çözüme ulaştırılabildi. Şimdi hızlıca bunların üstünden geçip sizi nasıl etkilediklerine değinelim:

  • Hazır takımların kendileri gibi hazır takımlarla karşılaşmasını sağlayan eşleştirme özelliği, fazla esnek ayarlanmıştı; bu durum da hazır takımların, sıraya tek girmiş oyunculardan oluşan takımlarla fazla sık eşleşmesine sebep oldu. 
  • Yeni eşleştirme sistemimizde donanımsal hatalar hesaba katılmamıştı ve bu durum, oyuncuların olağanüstü bekleme sıralarıyla karşı karşıya kalmalarına neden oldu. 
  • Beceri düzeyi yüksek oyuncuların sıra bekleme sürelerini azaltmayı amaçlayan eşleştirme özelliği biraz fazla hırslı çalışıyordu ve profesyonel düzeydeki oyuncuları, diğer Ustalık ve Şampiyonluk aşamalarındaki oyuncular yerine, Elmas aşamasındaki oyuncularla eşleştirdiği durumlar ortaya çıktı.

Bu sıkıntıların çözümleri için gereken adımları atıyoruz. Özellikle en üst aşamalardaki oyuncuların eşleştirilmesi konusunda düzenlemeler yaptık ve hazır takım eşleştirme kurallarını daha katı hâle getirmeye başladık. Veri toplamayı sürdürüyoruz ve sezon başlangıcına kadar, her gün eşleştirme sistemi üzerinde ayarlamalar yapmaya devam edeceğiz.

Şimdi de asıl büyük meseleye geçelim: Dereceli oyunların altında yatan felsefe. Rekabetçi oyuncular, şu anda dereceli sisteminde bulundukları düzeyleri mekanik beceri, oyun bilgisi ve tekli veya ikili oyuncularla işbirliği kabiliyetlerini ifade etmek için bir araç şeklinde görüyor. Dereceli sıra, bu oyuncular için gayet iyi iş gören bir sistemdi; zira sistem bireysel oyun kurma kabiliyetini, değişken takım arkadaşlarıyla ‘idare etme’ becerisinin önüne geçiriyordu. Dereceli basamaklarını tırmanan istisnasız herkesin de bu değişkenlerle mücadele etmesi bekleniyordu. Dinamik sıra ise bu durumu büyük oranda değiştiriyor. Peki neden mi durduk yere suyu bulandırdık?

Geçtiğimiz yıl, dereceli oyun oynamayan oyuncuların neden dereceli sıralardan uzak durduğunu araştırdık ve oyuncuların büyük bir bölümü, dereceli oynamak uğruna arkadaşlarından kopmak istemediklerini söyledi. Başka bir deyişle, arkadaşlarıyla birlikte dereceli oyunlarda rekabet etmek isteyen ama gereken ortamdan yoksun kalan bir oyuncu kitlesi vardı. Sık sık LoL’ün bir takım oyunu olduğunu dile getiriyoruz ve can damarlarımızdan biri olan rekabet basamaklarının da bunu yansıtmasını istiyoruz. Dereceli sıra denince akla ilk gelen ‘tekli sıra’ terimi olabilir; ancak tekli/çiftli sıra bile, oyuncuların girdikleri takımların parçası veya lideri olarak çalışabilme kabiliyetini mükafatlandırıyor. Amacımız, bir yandan bu takım atmosferini güçlendirirken, bir yandan da Dereceli 5’e 5’te söz konusu olduğu kadar olağanüstü bir bağlılık ve özveriye gerek kalmamasını mümkün kılmaktı.

Dinamik sıraları işte bu mantıkla ortaya çıkardık. Dinamik sıraları, yüksek dereceli oyunlarda hem oyun mekaniklerinin ve ansiklopedik bilgilerin akıllıca kullanımının hem de takım çalışmasının esas olması için tasarladık. Başka bir deyişle, dereceli oyunların takım çalışması, liderlik, bilgi ve beceriyi daha iyi yansıtması gerektiğini düşünüyoruz.

dereceler

Ama bütün bunları ortaya koyduktan sonra “League of Legends dereceli sistemi için en doğru vizyon bu mu?” sorusu öne çıkıyor.

Dinamik sıraların tekli beceriler üzerindeki etkisi hakkında düşüncelerinize kulak veriyor ve sizi anlıyoruz. Şu anda dinamik sıraları harika bir deneyime dönüştürmek için elimizden geleni yapıyoruz ve 2016 Dereceli Sezonu için her zaman acil durum planlarımızın olduğunu paylaşmak istiyoruz. Şimdilik işlerin nasıl gittiği, eşleştirme sisteminde nerede olduğumuz ve oyuncuların şu ana kadar anketlere nasıl yanıtlar verdiği konularında ilk edindiğimiz verileri paylaşmak istiyoruz. Bunun uzun vadeli ve felsefi bir konu olduğunun farkındayız; ancak herkesin gerçekler üzerinden değerlendirme yapabilmesi için meseleyi veriler ışığında tartışmanın faydalı olacağını düşünüyoruz.

Yürüttüğümüz çalışmaların bu verileri etkileyeceğini lütfen unutmayın. Haftasonunda elimizdeki verilerin üzerine yenileri eklendiğinde, hepsinin üzerinden tekrar geçmeyi planlıyoruz.

  • Hazır grupların sıraya tekli girenlerle karşılaşması konusu: 4 ve 5’er oyuncudan oluşan hazır grupların %95’inin kendileriyle aynı oyuncu sayısında hazır gruplarla eşleştirilmesini bekliyorduk; ancak bu oran şu anda %83,5 civarında kalmış görünüyor. Eşleştirme sistemindeki ince ayarlarımızın ardından, bu sayının %95’e ulaşmasını bekliyoruz ve bu konuyu yakından takip edeceğiz.
  • Dinamik sıralardaki karşılaşmaların kalitesine gelince: Karşılaşma kalitesini, iki rakip takım arasındaki ortalama beceri farkı üzerinden ölçüyoruz. Şu anda karşılaşmaların %92,8’inin geçen sezondaki tekli/çiftli sırayla neredeyse aynı kalite düzeyinde bulunduğunu (ve eşleştirmenin genel anlamda Takım Kurucu’dan daha iyi olduğunu) görüyoruz. Yeni yaptığımız düzeltmeler nedeniyle, hazır 4’lü ve 5’li gruplar arasındaki beceri farkları konusunda henüz elle tutulur verilere sahip değiliz ama bu konuyu da takip ediyoruz ve ihtiyaç ortaya çıkarsa, gerekli düzeltmeleri yapacağız.
  • Dinamik sıralarda oynayan oyunculara derecelide istedikleri sayıda takım arkadaşıyla sıraya girebilmekten memnun olup olmadıklarını sorduk. Ankete katılan oyuncuların %55’i memnun olduğunu, %20’si kararsız olduğunu ve %25’i de memnun olmadığını ifade etti. Bu bilgiyi, herhangi bir görüşü etkilemek veya desteklemek için paylaşmıyoruz. Bu veriler, sistemin hem kutuplaştırıcı olduğunu hem de geniş bir kitle tarafından istekle karşılandığını gösteriyor. Önümüzdeki hafta bu istatistikleri tekrar gözden geçireceğiz.
  • Sıraya giriş anından şampiyon seçimine kadar geçen sıra süresine bakalım. Yoğunluğun en yüksek olmadığı saatlerde yapılan ölçümler, bütün oyuncuların sıra süresi ortalamasını üç dakika, Ustalık ve üzeri aşamalardaki ortalamayı ise yaklaşık sekiz buçuk dakika olarak gösteriyor. Bu da hafta sonunda iyileştirmek için çalışacağımız konular arasında.

Bütün bu bilgilerin ışığında, dinamik sıraları denemeye ve deneyimlerinizi paylaşmaya devam etmenizi rica ediyoruz. Panoları dikkatle takip edip sorunları çözme çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 19 Ocak Salı gecesi, dinamik sıraların durumuyla ilgili bir karar verecek ve ardından en kısa sürede 2016 Dereceli Sezonu’nun başlangıcı hakkında planımızı paylaşacağız.

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!