League of Legends 2017 Dereceli Değişiklikleri

League of Legends ekibinden Riot New001 ve ScuttleChris, “Riot Pls” başlıklı blog yazıları serisinde 2017 dereceli sezonu için planlanan değişikliklerden bahsetti. En dikkat çekici olan ise Tekli/Çiftli Sıra’nın tüm oyuncular için geri dönecek olmasıydı.

Yazının tamamını aşağıda okuyabilirsiniz:

Tekli/Çiftli Sıra

2015 dereceli sistemini hatırlıyor musun? Ona çok benziyor. Yalnız başına ya da güvendiğin bir arkadaşınla Altın ligini (ya da daha yukarısını) hedefleyerek birlikte sıraya girebileceksin. 2015 ile arasındaki en büyük fark ise tercih ettiğin iki rolü seçip, tercih etmediğin bir rolü veto edebilecek (otomatik doldur etkin olduğunda ya da doldur seçeneğini seçtiğinde) olman. Ayrıca Şampiyonluk Aşaması sadece tekli sıradan oluşacak.

2015 dereceli sezonu aşamalar

Dereceli Esnek Sıra

2016 Dinamik Sırası’na çok benzeyen Dereceli Esnek Sıra, beş oyuncunun birlikte sıraya girmesine izin veriyor. Esnek Sıra’da yükselen oyuncular sezon sonunda eşsiz ödüller kazanacaklar. (Ayrıca çerçevelerinde de ufak güzel değişiklikler olacak.) Eğer grubun rekabetçi ortamda işleri ciddileştirmek istiyorsa oynamanız gereken yer burası. Ya da tekli sıra oyuncusu olmana rağmen takım oyunu yeteneklerine daha fazla değer verilen bir ortamda oynamak istiyorsan Dereceli Esnek Sıra tam sana göre. Beş kişilik gruplar doğal olarak bu sıra ile birleştirilecek ve bu sayede 7/24 oyun bulunabilecek.

Hem Tekli/Çiftli Sıra hem de Dereceli Esnek Sıra’da Altın ligine yükselen oyuncuları ise çok özel bir sezon sonu ödülü bekliyor olacak.

Riot Pls Geliştirme çalışmaları ve LoL İstemcisi

Peki Buraya Nasıl Geldik?

Bu sene yaptığımız dereceli değişikliklerini takip edenler şu an “peki ne değişti?” diye düşünüyor olabilirler. Aylarca Tekli/Çiftli Sıra’yı, Dinamik Sıra’nın yanına geri getirin çağrılarına direndik, çünkü iki sıranın birlikte var olması her ikisi için de sağlıklı değildi. Ayrıca Dinamik Sıra’nın tasarımı yüzünden kendini dışarda kalmış hisseden ve hazır gruplara karşı oynamaktan nefret eden (ya da grupla girmenin dereceli sıraların özüne karşı geldiğini düşünen) oyuncuları, Dinamik Sıra’yı geliştirerek tatmin edebileceğimizi düşündük.

Fakat 2016 sezonu boyunca Dinamik Sıra’nın eşleştirme sistemine ve tasarımı üzerine yaptığımız iyileştirmeler, bu iki sırayı birlikte destekleyebileceğimize olan inancımızı arttırdı. Bu yüzden şimdi bunu bir denemek istiyoruz.

Tabii ki Esnek ile Tekli/Çiftli Sıra arasında, hazır gruplardaki değişken kuralların ötesinde bazı temel farklar var. Amacımız iki sıranın da bu farklılıkları sayesinde değişik türden oyuncuları kendilerine çekmeleri. Örnek vermek gerekirse Tekli/Çiftli Sıra’nın ödüllendirebileceği farklı kabiliyetler var.

  • “Tek başına oyunu taşıyabilmek” Tekli/Çiftli Sıra’da çok daha önemli görülüyor. Hazır grup oyuncularının çok küçük bir kısmı önceden çalışılmış stratejilerle oyuna girdiğinden, kendi koridorunu kazanmanın oyunun geneli üzerindeki etkisi çok daha büyük olabiliyor.
  • Tek başına oynuyor olabilirsin fakat yabancılardan oluşan bir grubun lideri olmayı da başarabilmen gerekiyor. Sinirlerine hâkim olmalı, takım arkadaşlarının kendilerine özgü huylarına kendini adapte edebilmelisin.

Dereceli Esnek Sıra da tek başına oynarken geliştirdiğin yeteneklerini test edebileceğin bir yer, fakat ödüllendirdiği kabiliyetler daha farklı.

  • Şampiyon seçim ekranında daha uyumlu takım kompozisyonlarına odaklanmak büyük önem taşıyor ve oyunun sonlarına doğru iletişim ve stratejiler kazanan ve kaybeden takımları belirleyebiliyor. Bir oyun planı olan ve koordinasyonu yüksek takımlar burada hemen kendini belli ediyor.
  • Bu sıra, muhtemelen erken oyunda sık sık baskınlara rastlanan ve beklenmedik rotasyonların yapıldığı kendine özgü bir meta oluşturacaktır.

Eşsiz ödülleri ve farklı oyun deneyimleriyle, oyuncuların hem Dereceli Esnek Sıra’nın hem de Tekli/Çiftli Sıra’nın değerini anlayacaklarını ve iki sıranın da başarılı olacağını düşünüyoruz.

league of legends şampiyonla

Peki ya yanılıyorsak?

Tekli/Çiftli sıra oyuncularının Dereceli Esnek Sıra’ya ilgi göstermemesi, oyuncu sayısının azlığı veya sıraların uzunluğu gibi bir takım sorunlara yol açabilir. Bütün sıraların Tekli Sıra oyuncularına ihtiyaçları var. Sistem bazı bölgelerde çalışırken, bazı bölgelerde çalışmayabilir. Böyle bir durumun ortaya çıkması halinde, Dereceli Esnek Sıra’nın beş kişilik sıraya, yani eski beş kişilik dereceliye (2016 sezonunda oluşturduğumuz bütün algoritmik geliştirmeleri ekleyip, takım oluşturmada yapılan kısıtlamaları çıkartarak) dönüştüreceğiz.

Oyuncularımızın bir grup olarak rekabetçi bir ortamda oynayabilmelerini her zaman desteklemişizdir; ancak eğer oyuncularımız rekabetçi “dinamik” sıranın bir zaman kaybı olduğunu düşünürlerse, biz de bu hayalimizden vazgeçeceğiz.

2016 Dereceli Sezonu bize oyun, oyuncular ve Riot’un nasıl daha iyi şeyler yapabileceği konusunda çok şey öğretti. Bize inandığınız için teşekkürler.

Soru-Cevap

• Bu değişiklikler sadece güncellenmiş istemciye mi gelecek yoksa eski istemciye de gelecek mi?

Bu değişiklikler iki istemciye de gelecek.

• Peki dereceli amblemlerine ne olacak?

Amblemler kalıcı değil geçici bir çözümdü. Artık oyunda olmayacaklar.

• Peki aralarında büyük lig farkları olan arkadaşların birlikte rekabet etmesine ne olacak? Geçen sezon dereceli takımlar bunu yapmamıza izin veriyordu.

Burada bir değişim söz konusu olsa da, bu değişimden birkaç nedenden ötürü memnun olduğumuzu söyleyebilirim. Eğer Bronz’daki oyuncuların Elmas’taki arkadaşlarıyla birlikte sıraya girmesine izin verirsek, denk bir oyun ortaya çıkma ihtimali neredeyse imkansız. Geçmişte bunu Dereceli Takımlar sırası ile denedik ve her ne kadar bazı oyuncular bunu beğense de, sıraya girenlerin sayısı inanılmaz derecede az ve maçların kalitesi tutarsızdı. Dereceli Esnek Sıra’da dereceli beşe beş oyunları desteklediğimizden bir yerde bir sınır çekmemiz gerekiyor: Yeni sistemimizde, düşük liglerdeki oyuncuların yüksek liglerdeki arkadaşlarıyla birlikte oyuna girebilecekleri en iyi yer Normal oyunlar olacak.

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!