2015 Sezon Öncesi Dönemi: Yeni Bir Orman

Riot Games ekibinden Fearless, yeni sezon öncesi ormanda yapılacak değişiklikleri anlatan bir makale yayınladı. Yeni sezonda haritanın tamamen değişeceğini düşünürsek oldukça yararlı olacağını düşündüğümüz bu makaleyi aşağıda bulabilirsiniz.

Ben Fearless, Axes ile birlikte sizlere 2015 Sezon Öncesi Dönemi’nde yapılacak orman değişikliklerinden bahsedeceğiz. Bu seferki büyük hedefimiz, ormanda stratejik çeşitliliğin tekrar görülmesini sağlamak. Şu sıralar takım düzenlerinde kendine sık sık yer bulan ormancı şampiyonlar fazla çeşitlilik göstermiyor, oyunda üzerlerine düşen stratejik seçenekler de aynı şekilde. 2015 için planımız, oyuncuların sevdikleri ve istedikleri ormancıları gönül rahatlığı ile alıp, takımın stratejisine daha rahat uyum sağlayabilmelerini sağlamak. Ormanda çeşitliliği arttırma konusu geçmişte de gündeme gelmişti (neredeyse her sezon geliyor sanki?) biliyorum, ama bu sefer bu doğrultuda daha büyük adımlar atmaya karar verdik ve aklımızdan geçenleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

AĞACI SEV, ORMANI KORU

Yazının giriş kısmında bahsetmiş olduğum üzere, 2015 Sezon Öncesi Dönemi değişiklikleri bugüne kadar geçen sürede ormanda biriken sorunlardan bazılarını giderme maksadı taşıyor. Geçmişte ormana olan yaklaşımımız, yalnızca bir önceki sene boyunca ortaya çıkan sıkıntıları gidermeye yönelik kısıtlı miktarda değişiklik yapmak şeklindeydi. Yaptığımız düzeltmeler çoğunlukla önceden görülen sorunları giderme maksadı taşıyordu ve sonradan ortaya çıkan bazı dengesizlikler karşısında etkili olacak mekanizmalardan yoksundu.

Oyuncular zamanla oyunun çehresini daha iyi tanıyıp, benimsedikten sonra ormancılarda aranan özellikler belli başlıklar altında toplanıyor; seçimlerde güçlü olarak addedilen ve neredeyse hepsi aynı şeyi yapan (kampları olabildiğince hızlı temizleyip bir de üstüne güçlü düello / baskın kabiliyetleri taşımak) bir avuç şampiyon ormanı işgal ediyor. Mesela bu sezon bol bol Kha’Zix, Evelynn, Rengar, Elise ve herkesin sevgilisi Lee Sin gördük. Başka şampiyonlara seçilme fırsatı vermeyen “ideal” ormancıların bir diğer yan etkisi de şu: takımlar, önlerindeki kısıtlı tercihlere göre seçim ve strateji konusunda karar vermek zorunda kalıyor. Örneğin, kuşatma düzenini tercih eden bir takımda iş yapacak güçlü bir ormancı yoksa, o takıma bir ormancı sokmak işi daha da riskli hale getiriyor.

2015 değişiklikleri, ormancıların sergilediği farklı bir sürü hamleyi daha etkili hale getirecek ve bunlara uygun tepki verecek bileşenlere sahip bir orman yaratma hedefiyle yola çıktı. Bunun sonucunda, sırf şampiyonların ve eşyaların niteliklerini değiştirmek yerine, orman içinde ufak değişiklikler gerçekleştirerek oyunun mevcut gidişatına yönelik daha nazik dokunuşlar yapabileceğiz. Önceki sezonlarda yapılan her orman değişikliği beraberinde istenmeyen başka durumlara yol açma tehlikesi barındırıyordu; bir iki şampiyona yapılan güçlendirme, muazzam dengesizliklere sebep olabiliyordu (Yaban Alevi’ni hatırlayanınız var mı?). Yeni orman ile, ortaya çıkabilecek sorunlara birden fazla açıdan yaklaşma imkanımız olacak ve hiç olmadığı kadar isabetli ve hassas kararlar verebileceğiz. Balyozla girişip etrafı darmaduman etmek yerine ufak fırça darbeleri kullanacağız.

DAHA ÇOK KARAR

Baskın hale gelen stratejilerde görülen yaygın bulgulardan biri, oyuncuların yükleme ekranı başladığı anda oyun boyunca yapacakları her şeyi önceden görüp, biliyor olmaları. Lee Sin – Kha’Zix eşleşmesi ile bir kaç defa oynadıktan sonra, biz ormancılar bu eşleşmenin sonuçları ve neler yaşanacağı konusunda bir hayli fikir edinmiş oluyoruz. Oynanan tüm karşılaşmalar da, önceki ve sonraki ile oldukça benzeşiyor. Bu durum, League of Legends’ı yaşatması gereken seviyede bir heyecan hissinden uzaklaştırdığı gibi, üstüne bir de stratejik tercihler üzerine kurulu ormancı rolünün stratejik karar havuzunu daraltıyor.

Ormancılık, oyunun başından sonuna kadar stratejik karar verme özgürlüğüne en çok sahip olan roldür. Tek bir koridora mahkûm olmadıklarından, ormancılar harita üzerinde hangi noktalarla etkileşime geçeceklerine çoğunlukla kendileri karar verir. Ormancının verdiği stratejik kararlar, mekanik oynanış kabiliyetleri kadar önem taşıdığında, ormancı rolü çok daha keyifli ve tatminkâr hale gelir. Buna karşın, oyun başına görülen değişken sayısı ne kadar azalırsa, orman deneyimi bir o kadar sığlaşır ve kısıtlı tercihler üzerine odaklanır. Daimi bir koridor rakibinin olmaması ve verecek çok fazla ilgi çekici kararın olmaması, orman konumunun derinliği ve çeşitliliğine zarar veriyor.

DETAYLAR

Önümüzdeki sezonun büyük hedefinin stratejik çeşitlilik olduğunu söylemiştik, haliyle yapılacak olan her değişiklik (hala test aşamasında olduklarını hatırlatalım!) bu hedef gözetilerek tasarlandı. Ormanın temposuyla oynamaktan, yeni orman canavarları eklemeye ya da Çarp üzerinden güçlendirme vermeye kadar, aşağıda yer alan bütün değişiklikler hem orman içinde hem de takımlar için genel olarak daha fazla stratejik çeşitliliğe yer açma uğruna yapıldı. Yeni bir dizi değişkenin dâhil edilmesiyle, her bir ormancının kendine has güçlü yönünü öne çıkararak, hepsinin farklı eşya / kabiliyet vb. optimizasyonu yapabilmesini ve orman ile daha özgün şekilde etkileşime geçebilmesini sağlayabiliriz.

Öncelikle, orman şu anki haliyle kampları hızlı temizleyebilen ve saldırı ağırlıklı özelliklerden faydalanarak hayatta kalabilirliği iki katına çıkarabilen ormancıların etkisi altında. İlk hedefimiz buna müdahale ederek, ormancı gücüne daha fazla stratejik alan açabilmek için dayanıklılık ve hasar azaltma gibi özellikler lehine bunu daha eşit şartlarda dengelemek. Bu sebeple, temel canavar kamplarının taban niteliklerini ciddi oranda arttırdık. Temel kampların temposunu da değiştirdik; altın ve deneyim (XP) ödülleri artarken, yeniden doğma aralıkları da uzadı. Bu değişiklikler, bir kampı temizledikten sonra baskına gidebilecek kadar can değeri koruyabilen hasar azaltma odaklı ormancıların daha fazla prim yapmasını sağlayacak. Yüksek hasar potansiyeli olan ormancılar baskınlarda daha avantajlı olabilir ama ayak uydurmaları biraz daha zorlaşacak.

Ormancıların ormanlarını baştan sona temizleyebilme gücünü daha önceden kaldırmıştık, çünkü böyle olunca haritanın başka yerlerinde bir şeyler yapmaya mecbur kalıyorlar. Karşı ormancılığın etkisinin artmasıyla, nehirdeki yeni yengeç kampıyla (birazdan bundan bahsedeceğiz) ve kamp ödüllerinden gelen yeni görüş araçlarıyla (vallahi az kaldı!) birlikte, ormancıların kampları boşken bile daha fazla anlamlı stratejik oynanış sergileme imkânı olacak.

Hazır lafı geçmişken, ikinci husus olan orman kamplarının ödüllerine bakalım. Ormandaki bütün kamplar artık üzerinde ilk defa Çarp kullanana bir güçlendirme verecek (bu güçlendirme, canavarlar yeniden doğdukça kullanılabilecek). Güncelleme için son hazırlıklar tamamladıktan sonra bu kamplar hakkında daha fazla detay paylaşacağız ama genel olarak bu ödüllerin amacı, ormancıların oyunun o anki gidişatına göre farklı şekillerde kullanabilecekleri esnek bir araç sunmak.

Örneğin, Gromp katledildiğinde ödül olarak zehirli bir zırh veriyor. Bu zırh, doğru tahmin ettiniz, ormancıya saldıran rakipleri zehirleyerek, zamanla onlara büyü hasarı veriyor. Bu güçlendirme, tankımsı ormancılara ilk temizlik seferinde yardımcı olmak adına güzel bir başlangıç noktası olurken, bir yandan da istilalara karşı bir güvence sağlayarak, takım çatışmaları ile görev kontrolüne fazladan katkı sunma gücü verecek. Oyun boyunca her kamp güçlendirmesi öyle veya böyle şekilde iş yapacağından, ormancılar hangi kampa saldıracakları konusunda anlamlı seçimler yapmak ve daha büyük hedeflere ulaşmak uğruna orman rotalarında anlık değişiklikler yapmak durumunda kalacak.

Son olarak, yeni Yampiri Yengeç kampından bahsedelim. Bu yeni canavar nehirde dolaşıyor ve saldıran olursa diğer canavarların aksine savaşmayıp kaçıyor. Bundaki amaç, ormancılara ormanın dışına çıkmak ve yengeci almak üzere daha ufak çaplı çarpışmalara girmek için bir neden sunmak. Şu anki haliyle, Yampiri Yengeç’i katleden takım, Baron veya Ejderha çukurunun önünde ufak bir alanın görüşü ve çatışma esnasında hareket hızını arttıran bir hareket hızı sunağı ile ödüllendiriliyor. Yampiri Yengeç çok fazla bir tehdit oluşturmasa da (yine de dayanıklı sayılır), kovalamak gerektiğinden şampiyonlar yengecin peşinde nehirde bir yukarı bir aşağı dolaşmak zorunda kalabilir. Bu da demek oluyor ki, yengeci kapmak uğruna üç-dört şampiyonlu, ufak çaplı takım çatışmalarının çıkması kaçınılmaz olacak. Burada ormancıların ötesinde, daha geniş takım bazlı olasılıklar da var, mesela görüş ve emniyet arayan orta koridorcular için yeni bir karar noktası gibi, ama ben şimdilik ormandaki tesirine bakıyorum.

Oyuncuların Yampiri Yengeç’i kullanarak neler yapacağını ve bundan ne gibi uçuk kaçık stratejiler çıkartacaklarını gerçekten merak ediyoruz.

Tüm bu değişiklikler aslında denklemin anca yarısına tekabül ediyor. Biraz da yeni orman eşyalarından bahsedelim! Seni seçtim Axes!

ORMAN EŞYALARI: %40 FAZLA ÇARPIYOR

Sezon öncesi dönemde yepyeni bir dizi orman eşyası su yüzüne çıkacak; hepsi sıfırdan düşünülerek, önceki sezonlarda hedeflenen farklı görevler doğrultusunda şekillendi. Büyük bir değişiklik olduğu yadsınamaz, detaylarına girmeden önce bir dakikanızı alıp neden bu kadar büyük çaplı bir eşya değişikliğinin gerekli olduğundan bahsetmek istiyorum.

Önceden çıkan orman eşyaları, şampiyonunuzun rolünü (Dövüşçü, Tank, Suikastçı) belli bir ormancılık şablonu ile birleştiriyordu. Mesela, Büyük Kertenkele’nin Ruhu yalnızca sürekli fiziksel hasar veren SG şampiyonları üzerinde, yani ağırlıklı olarak Dövüşçüler üzerinde işe yarayan bir eşya. Ayrıca sadece, iyileşmek ve fazla altın toplamak için ormanlarına dönmeden önce baskına veya düelloya girişmek isteyen şampiyonlara iyi geliyor.

Elde edilen bu sonuçlar aslen önceki sezona ait hedeflerimizi karşılıyor olsa bile, zaman içinde iki sorun keşfettik. İlki, oyun tarzı rolün ideal eşyası ile pek uyumlu olmayan şampiyonların ortada kalması. Shyvana asla iyi bir Büyük Kertenkele’nin Ruhu kullanıcısı olmayacak, çünkü Shyvana’nın gidip başka şeyler yaptığında altın biriktiren bir mekaniğe ihtiyacı yok. Aksine, Shyvana neredeyse daima ormanda kalır çünkü ormanını güvenli ve hızlı bir şekilde temizleyip karşıyı işgal edebilmesini sağlayan bir yetenek seti var ama baskıncı olarak nispeten sönük kalıyor.

İkincisi ise, bu eşyaların rolde görülen sorunları büyütmüş olması. Dövüşçü ormancılar, onları bilhassa rakip şampiyonları dövmede avantajlı hale getiren bir eşyayı ana orman eşyası olarak aldığında (ve tank ormancılar öyle yapmadığında), o eşya güçlü hale gelince dövüşçüler tank ormancıların kökünü kazıma eğiliminde oluyor. O eşya güçlü olmadığında ise, dövüşçü ormancıları seçen bile olmuyor çünkü başka işe yarayan son çare eşyaları yok. Bu sorun düzeltilince, bütün ormancılar arasında anında eşit şartlar sağlanmış olmayacak, tek başına Sejuani’yi ormanın en çok seçileni yapmayacak ama diğer yandan orman eşyalarımız Seju’nun sıkıntılarını artık daha da azdırmayacak.

Bu aynı zamanda yeni bir fırsat demek: yeni ormanın olayı, hamle çeşitliliği katmak. Sezon 4’ün vazgeçilemez baskınlarına ek olarak, rakip ormanını istila etmek oldukça kıymete bindi, uğruna mücadele edilecek yeni ve daha etkili görevler var, bir de artık harita kontrol savaşı vermenin daha fazla yolu var. Arka arkaya iki oyunda gidip aynı şampiyonu seçseniz bile, o iki oyunun koşulları farklı deneyimler ile sonuçlanacaktır. Eğer öne çıkan farklı ormancı hamlelerini (duruma göre) destekleyecek bir dizi orman eşyası oluşturursak, bu eşyalar ormandaki bu hamle çeşitliliğini arttırmada oldukça işe yarayabilir.

Neymiş bu eşyalar? Avcı Palası’nı başlangıç eşyası olarak aynen bıraktık ama nasıl hasar vereceğine ve şampiyonu hayatta tutabileceğine dair verilen kararlar rolden bağımsız olacak, diğer bir deyişle dövüşçü için tankta olduğundan daha iyi olmayacak. Avcı Palası devamında dört farklı eşyadan birisi olarak geliştirilebilir, bunların her biri Çarp büyüsünü değiştirerek, ormancı olarak ne tür hamleler yapmak istediğinize göre onu güçlendiriyor.

Sinsi Kılıç baskınlarda şampiyonun gücünü arttırır, böylece ormancı kartopu etkisindeki koridorlara yardımcı olma ve takımı öne geçirmede daha büyük bir rol oynar.

Av Bıçağı size fazladan güç ve nehrin öbür tarafına geçip rakip ormanını istila etme inisiyatifi sunar, temizleme fırsatı bulduğunuz ne kadar kamp varsa çalmak ve rakibin ormancısına seviye atlama imkânı bırakmamak için birebir.

Akıncı Palası‘nın verdiği çatışma gücü özel olarak 1’e 1 kalınan durumlarda fayda sağlar, rakibin ormancısı için sürek avına çıkmayı, rakibin baskınlarına misafir olmayı ve savaşın gidişatını değiştirmeyi ya da rakibin ormancısının istilasını cezalandırmayı sizin için kolaylaştırır.

İzci Yeli, orman canavarları ile daha hızlı ve güvenli savaşılmasını sağlar, biçerken daha emniyette olursunuz çünkü can değeriniz genel olarak yüksek olur ve başka hamleler yapmak için daha fazla zaman kazanırsınız.

Bu eşyaların hepsi rolden bağımsız, Dövüşçü, Suikastçı, Tank ya da başka ne olursanız olun (ormancı Karthus?) bunları alabilirsiniz. Sağladıkları avantajlar, belli bir rolün lehine olacak şekilde tasarlanmadı. Tek bir gereksinim var, o da yapmanıza yardımcı oldukları hamlenin sizin için bir ormancı olarak önemli olması. Takviye etmek istediğiniz güçlü bir yön veya dengelemek istediğiniz bir zayıflık olması fark etmez.

Diğer yandan, bunlar birer eşya ve onları eşya setinize katmanız için, size iyi nitelikler sağlıyor olmaları da şart! Bu nedenle, yukarıdaki eşyalar için, rolünüz ile ilgili niteliklerinizi yükseltebileceğiniz bir efsun sistemi oluşturduk. Cengâver efsunu saldırı gücü ve can çalma verir, Büyüsübol efsunu yetenek gücü ve bekleme süresinde azalma verir, Yavuz efsunu can, zırh ve sıvışma verir, son olarak dördüncü efsun, Zıpkın saldırı hızı ile rakip şampiyon veya büyük canavar öldürdükçe biriken büyü hasarı verir. Efsunlar, efsunlanan eşyanın toplam bedeline kabaca eşdeğer miktarda nitelik artışı sağlar, yani Avcı Palası’ndan gelen pasif ile ikinci sıra eşyaları üzerindeki ilave avantajlar, son çıkılan eşyalarla neredeyse bedavaya geliyor.

Şimdilik bizden bu kadar! Ormanda büyük bir değişim başlıyor ve bizler de son gelişmeleri sizlere sunmaktan büyük heyecan duyuyoruz.

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Yazar

GameXNow

GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı'nın resmi oyun haber sitesi!