Riot Pls: Geliştirme Çalışmaları ve LoL İstemcisi Hakkında…

Riot Games’in, oyuncularla olan iletişimini bir adım daha öteye taşımak adına “Riot Pls” başlığı altında blog yazıları yayınlamaya karar verdiğinden daha önce sizlere bahsetmiştik. Yayınlanan yeni yazıda, League of Legends baş yapımcılarından New001 ve ScuttleChris LoL için sırada neler olduğunu ve Riot’un geliştirici ekibinin hangi konulara odaklandığından bahsediyor. Yazının tamamını aşağıda okuyabilirsiniz:

LoL İstemci Güncellemesi Alfa Evresi ve geliştirme çalışmalarına etkileri

Bildiğiniz gibi, LoL İstemci Güncellemesi şu anda alfa evresinde. Önümüzde uzun bir yol olsa da LoL tarihinde en uzun süredir beklenen ve hakkında en çok talep gelen özelliklerden birini nihayet sizlerle buluşturacağımız günü iple çekiyoruz. En büyük önceliğimiz güncellenen istemciyi tam anlamıyla çalışır halde çıkarmak; böylece oyuncularımızı mevcut istemciden güncel istemciye taşıyabileceğiz.

Devam eden çalışmalarımız size ev tadilatı gibi gelebilir (böyle gelmesi de iyi bir şey), LoL istemcisi göründüğünden çok daha büyük ve karmaşık bir proje. Görsel ve mimari değişikliklerin ötesinde (ki bu bile başlı başına büyük bir proje), bir şirket olarak da bazı özellikleri nasıl inşa edeceğimizi ve geliştireceğimizi gözden geçiriyoruz. Bir firmanın yapısından konuşmak bazen sıkıcı olabilir ama şunu bir düşünün: Mevcut istemci 2008 yılında daracık bir odanın içinde küçük bir ekip ile yapılmıştı. Bu yapı aşağı yukarı 50 kişilik bir şirket için sıkıntı değildi, çünkü o zamanlar LoL’ün bu kadar büyüyeceği aklımıza bile gelmezdi. Yıllar geçtikçe oyunun büyümesiyle birlikte, eskisi gibi çabuk ve bağımsız bir şekilde çalışamayacağımızı gördük. Zamanla, bir şeyler eklemek ve her eklenen unsurun devamlılığını sağlamak zorlaşıyordu ve zorlaşmaya devam ediyor.

LoL-20141[1]

Geliştirme çalışmaları yapan ekiplerimizin yapısını da LoL istemci güncellemesi ile birlikte değiştiriyoruz. Bunu yaparken hedefimiz istemcinin ilk günüyle birlikte, herkesin azami verimle çalışmalarına başlayabilmesini sağlamak. Geçtiğimiz yedi yıl içinde eklediğimiz özelliklerin her biri, güncellenen istemcide hem oyuncular hem de Riot’un süregelecek çalışmaları için hazır ve nazır olmalı. Bu da bizim için iki büyük görev demek: Sistem üzerinde teknoloji geliştirme çalışmaları yapmak ve ileride gelecek özellikleri daha hızlı bir şekilde çıkarabilmemiz için verimli bir ekip yapısı oluşturmak.

Önceliklerimizi belirlediğimizde sahne arkasında da bazı değişiklikler oluyor; güncellenen LoL istemcisini oyunculara sunabilmek için mevcut istemciye yeni özellikler eklemeyi bırakmamız gerekiyor. Detaya inersek, gelmesini beklediğiniz bir özellik istemciye bağlıysa (yani bütün özellikler), bu özelliğin sahibi olan ekip yeni özellik ekleme işini bırakıp mevcut özellikleri güncellenen istemciye yerleştirme işine kayıyor. Bu da demek oluyor ki güncellenen istemci tam olarak çıkmadan normalden daha az yeni özellik gelecek. Şu anda mevcut istemciye ekleyeceğimiz bütün özelliklerin sil baştan güncellenen istemciye de uygulanması gerekiyor; bu nedenle geliştirici ekiplerin sıfırdan özellik oluşturmak yerine mevcut özellikleri güncel istemciye taşıması güncellemenin size ulaşmasını hızlandıracak.

An itibariyle önceliklerimizin listesi ve açıklamaları:

  • Eşleştirme Ekibi: Özellikleri taşımaya odaklanmamış olan sayılı geliştirici ekiplerinden biri (yani yeni LoL özellikleri üzerinde çalışıyorlar). Yüksek ELO’lu eşleştirmeleri, karşılaşma kalitesini, bekleme süresini ve bireysel oyuncu itibarını ilgilendiren sorunları çözmeye odaklanıyorlar.
  • İçerik/Dengeleme Ekibi: Bu ekibin çalışmaları olağan seyrinde devam ediyor. Oyun dengesi, şampiyonlar, kostümler bu ekibin çalıştığı konular. Ekip bu güne kadar LoL oyun deneyimini ilgilendiren unsurlara odaklandı. Böyle olunca, şampiyon tasarımcılarını ve konsept sanatçılarını bu projeye yönlendirmek çok faydalı olmayacaktı.
  • LoL Destek Ekibi: Yeni özellikler geliştirmekten öte oyunu ve topluluğu destekleme çalışmaları yapan ekipler çalışmalarını eskisi sürdürüyor (Örneğin, eSpor, ağ çalışmaları, hile önlemleri, oyuncu davranışı).
  • Diğer tüm geliştirici çekirdek kadro: LoL istemci güncellemesi üzerinde çalışıyor.

Ne olursa olsun yeni özellikler geliştirmeye, uzun süredir beklenen birkaç eklentiyi yapmaya ve LoL’ü daha ileri taşımaya devam edeceğiz. Ancak bunların çoğunu, güncel istemciye tamamen geçtikten sonra yapacağız. Bu durum bizim için ideal değil ama geliştirdiğimiz bir özelliği birkaç ay içinde sil baştan oluşturmak zorunda kalmak kısa vadede kazandırdıklarından çok daha fazlasını kaybettirecek.

LoL İstemci Güncellemesi aynı zamanda bizim için bir şeffaf iletişim deneyi. Alfa evresindeki istemciyi binlerce oyuncuya açarak oyuncularla hem geliştirme sürecimizi ve yaşadığımız sıkıntıları paylaşmak hem de onların geribildirimleriyle güncellenen istemciyi bir bütün olarak geliştirmek istiyoruz. Lütfen bu arada kalkan tozun dumanın kusuruna bakmayın ve istemciyi test etmek için kayıt olup bize geribildirimlerinizi verin. Güncellenen istemci yardımlarınızla çok daha güçlü (ve hızlı) çıkacak.

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!