Riot Games Espor Küresel Ceza Listesi

Riot Games, yayınladığı küresel ceza listesi ile LCS ve diğer global ligleri daha istikrarlı ve şeffaf bir yapıya kavuşturmayı hedefledğini açıkladı. Yayınlanan listenin tamamı ise şöyle:

League of Legends eSpor için amacımız rekabete dayalı League of Legends’ın en yüksek kalitede oyunculuğunu ve sportmenliğini göstermek. Bu amaca ulaşmak için, oyuncular, takımlar ve lig için eşit ve devamlı bir ekosistemi sağlam temellerle oluşturmalı ve sürdürmeliyiz.

Küresel ve bölgesel cezaların amacı oldukça basit: ligin sağlığını bozacak davranışları önlemek ve cezalandırmak. Bu kurallar aynı zamanda takımların ve oyuncuların kuralları çiğnemeleri halinde ne gibi cezalarla karşılaşacaklarını açıkça anlayabilmeleri için tasarlandı. Disiplin sağlama yöntemini geliştirmemizin bu deneyimi üst düzeye taşıyacağına ve şeffaflığı artıracağına inanıyoruz – ve küresel liglerde işlenebilecek ciddi kural ihlallerinin cezalarını daha tahmin edilebilir, şeffaf ve tutarlı kılmak için Küresel Ceza Listesi’ni oluşturuyoruz.

CEZA LİSTELERİ

Geçtiğimiz birkaç sezon boyunca küresel liglerdeki cezalara yaklaşımımız, bütün cezaların ve uzaklaştırmaların her olaya özel uygulanması üzerineydi. Niyetimiz eşit olabileceğimiz kadar eşit olmak olsa bile, bu yaklaşım pratikte birçok zorluk yaratıyordu:

(1)  Tutarsızlık: Zaman geçtikçe, yaklaşım değişikliklerin bölgeden bölgeye ve hatta aynı bölge için bile aynı suçlar için farklı cezalara yol açtığını gördük.

(2)  Tahmin Edilemezlik: Takımlar, oyuncular ve hayranlar, cezaların çok ağır veya beklenmedik bir şekilde çok hafif olması karşısında şaşırdı. Etkili bir caydırıcı olması kaydıyla kuralların tutarlı ve cezaların tahmin edilebilir olmasından emin olmak istiyoruz.

(3)  Gecikmiş Kararlar: Her kural ihlalinden sonra uygun cezanın ne olduğunun karar verilmesi büyük bir menzilde çalışıldığı için harekete geçmeden önce bazen takımları ve organizasyonları arada bırakacak gecikmelere sebep oluyordu. Tarafların düzgün bir şekilde plan yapabilmesi için araştırmalar ve kurallar arasındaki gecikmeyi azaltmak istiyoruz.

Her sezon Küresel Ceza Listesi’ni (KCL) yayınlayarak cezalar için daha tutarlı olmayı ve takım ile oyunculara kural ihlali halinde onları nelerin beklediği hakkında düzgün bir bilgilendirme sunmayı amaçlıyoruz. Bu liste, her ligde gördüğümüz temel kural ihlali tipleri için alınabilecek temel ceza büyüklüklerini ve aynı zamanda cezaları belirlerken hesaba kattığımız en yaygın etmenlerin listesini gösteriyor.

KCL, aktif 3 ay veya daha fazla uzaklaştırma gerektiren ciddi kural ihlallerine uygulanacak. Sezon süresince, her bölge aktif 3 aydan daha az uzaklaştırma gerektiren hafif kural ihlalleri için kendi bölgesel ceza listesini oluşturacak.

Açıklığa kavuşturmak için söylüyoruz, ceza gerektiren işlemleri düzene sokma amacımız daha sık ceza vermek değil. Aksine, lig disiplini hakkında daha etkili iletişimin beklentiler oluşturacağını, kural ihlallerinden caydıracağını ve takımlar ile oyuncuları eğiteceğini umuyoruz.

 

KÜRESEL CEZA LİSTESİ

Küresel Ceza Listesi aktif 3 ay veya daha fazla uzaklaştırma gerektiren ciddi kural ihlallerinin bir listesidir ve bahsedilen cezalar dünya çapındaki bütün profesyonel ve yarı profesyonel ligler için geçerlidir. KCL’nin amaçlarından dolayı, yarı profesyonel lig kapsamına profesyonel lige geçme fırsatı sunan ligler (Kuzey Amerika ve Avrupa’daki Challenger Series gibi) veya bunların elemeleri (Kuzey Amerika Challenger Series Elemeleri gibi) girer. KCL ceza menzili bütün bölgesel ligler tarafından ortaklaşa bir şekilde kabul edilmiştir. Bu yüzden benzer kural ihlalleri bütün bölgelerde bölgesel içerikten oluşacak küçük farklar dışında tutarlı bir şekilde cezalandırılacaktır. Uzaklaştırmalar küresel bir şekilde geçerli olacak – bir bölgede yapılan uzaklaştırma bütün bölgelerce tanınacak.

 

Terimce Notları

Cezaların sebeplerini anlatmaya başlamadan önce, bu listede kullanacağımız terimlerin anlamlarına bakalım. Kural ihlallerinden biri olan Hesap Yükseltme için aşağıdaki örnek referans alınabilir.

  • Kural İhlali: Hesap Yükseltme (Eloboost)
  • Tanım: Dereceli oyun sıralamasını yükseltmek amacıyla bir oyuncunun diğer oyuncunun kişisel kazanç karşılığında (örn. iyilik, para, maddi değeri olan hizmetler vs.) hesabını kontrol etmesidir.
  • Tipik & Minimum Uzaklaştırma Süresi: Ligin Devam Ettiği 3 Ay
  • Maksimum Uzaklaştırma Süresi: Ligin Devam Ettiği 20 Ay
  • Limit Evresi: 12 Ay

Tipik & Minimum Uzaklaştırma Süresi

Belirli bir kural ihlalinin “tipik” durumları bu sütundan ceza alır. En yaygın olacağını düşündüğümüz standart kural ihlaline göre minimum değeri belirledik. Bu yüzden tipik ve minimum cezalar eşit – bir kural ihlalinin en yaygın olaylarında koşullar aksini göstermedikçe en düşük ceza verilir. Örneğin, profesyonel oyuncuların karıştığı Hesap Yükseltme olayları genelde 1 veya birkaç hesap ile ilgilidir ve bu, olayın ilerleyebileceğini gösterir. 1 hesabın Elo’sunun şişirilmesi gibi yaygın kural ihlallerine 3 aylık uzaklaştırılma verilecektir.

Ligin Devam Ettiği Aylar

Bu aylar Ocak ayından Ekim ayına kadardır ve Kasım ile Aralık aylarını kapsamaz. Uzaklaştırmaların anlamlı ve ne zaman uygulandığı fark etmeksizin nispeten eşit olmasını istiyoruz. Oyuncuların büyük çoğunluğu için Kasım ve Aralık aylarında katılacakları resmi bir rekabete dayalı aktivite olmadığından bu ayları dışarıda tutarak sezon sonu verilen cezaların da sezon başı verilenler kadar anlamlı olduğunu belirttik.

Maksimum Uzaklaştırma Süresi

Bu bir kural ihlali için verilebilecek ağır ve ilk seferine mahsus maksimum cezadır. Bu örneklerin çok nadir olmasını bekliyoruz. Örneğin, bilgisayar ile geliştirilmiş (bot) hesap satışı sitesini işleten bir oyuncu aktif 10 ay uzaklaştırma alırken, birkaç adet bu tip hesap satan oyuncu tipik ve minimum aktif 5 ay uzaklaştırma alır.

Limit Evresi

Limit evresi bir kural ihlalinin ne kadar daha cezalandırabildiğini belirler. Limit evresi kural ihlali gerçekleştiği anda başlar ve limit evresi tarafından belirlenen bir süre sonra biter. Örneğin, 1 yıl limit evreli bir kural ihlali 15 Haziran 2015’te yapıldıysa, 16 Haziran 2016’dan önce şikayet edilir, keşfedilir veya araştırma açılırsa ceza verilecek bir kural ihlalidir. Eğer kural ihlali benzer kural ihlallerinin bir kısmıysa (birkaç haftadır süregelen oyun içi nefret söylemi gibi), limit evresi son kural ihlalinin gerçekleştiği tarihte başlar ve bu süre zarfında gerçekleşen bütün kural ihlalleri cezalandırılabilir.

Bir kural ihlalinin süresi bu olayı etkileyen diğer kural ihlallerini de kapsayabilir. Örneğin, eğer biri 15 Haziran 2015’te Hesap Yükseltme yaptıysa ve ödemesini 20 Haziran 2015’e kadar almadıysa, 1 yıllık limit evresi 20 Haziran 2015’ten başlar ve Hesap Yükseltme’nin asıl örneğine uygulanabilir.

 

KÜRESEL CEZA LİSTESİ’Nİ NASIL OLUŞTURDUK?

Her cezayı nasıl belirledik?

KCL’de belirtilen cezalar birkaç etkenin birleşmesiyle belirlenir:

  • Etkisi: Bu bir kural ihlalinin lige, takımlara veya oyunculara ne kadar zarar verdiğidir.
  • Caydırma: Bazı kural ihlalleri rekabetçi bir ekosistemde diğerlerine göre daha az etkisi olabilir ancak yine de League of Legends ekosistemine zararlıdır ve önemli bir caydırıcı gereklidir – örneğin, Hesap Yükseltme. Cezaları anlaşılabilir yaparak KCL, oyuncuları veya takımları küçük de olsa lige zarar verebilecek kural ihlallerinden caydırmak üzere tasarlandı.

KCL her sezon başında yeniden değerlendirilecek ve güncel küresel ve bölgesel ekosistemlere uyum sağlayacak. Aktif edilmesiyle birlikte, cezalandırma sürecinde daha anlaşılır ve şeffaf olmayı amaçlıyoruz.

 

SIKÇA SORULAN SORULAR

“Ağırlaştıran” veya “hafifletici” durumlar nelerdir ve neden bazı kural ihlali durumlarında Minimum veya Maksimum Uzaklaştırma şartlarını değiştirebilirler?

Hafifletici durum örnekleri arasında oyuncunun lig yetkililerinin duruma el atmadan önce hatasını itiraf etmesi veya oyuncunun kural ihlali yapmaya zorlanması vardır.

Ağırlaştıran durumlar arasında büyük bir kural ihlalinin (önceden Hesap Yükseltme yapması ve cezalandırıldıktan sonra bunu tekrarlaması) birden fazla tekrarlanması vardır. Hafifleten ve ağırlaştıran durumlar çok nadir olduğu için, bu kurallar basitçe “kurala istisna olarak” bulunmaktadır. Bu durumların onaylanması lig yetkililerinin karışık ihlallerde sağduyu ve esneklik kullanabilecekleri anlamına gelmektedir.

Neden bazı Maksimum Uzaklaştırmalar sınırsız?

Kural ihlallerinin bazı kategorilerinin büyük bir zorluğu ve etkisi var. Hile yapmak her zaman ciddidir. Bu yüzden sadece tek bir oyunun bile satılması aktif 10 aylık uzaklaştırma cezası içeriyor. Ancak önceden taraf arasında önceden ayarlanmış maç ayarlama olaylarının daha fazla etkisi vardır ve sonsuz süreyle uzaklaştırılmaya neden olur.

Neden maç ayarlamaya çalışmak ile maç ayarlamak aynı sayılıyor?

League of Legends’ın karışık doğası gereği, maç ayarlamanın gerçekten yaşanması ile birinin kötü bir performans sergilemesi arasındaki farkı doğru bir şekilde anlamak oldukça zorlaşabilir. Sonuç olarak genellikle uygulanamaz bir ayrım yapmak yerine, maçın tartışmalı ayarlandığına dair yoğun miktarda planlardan oluşan delillere bakıyoruz.

Konu oyuncuların aklını çelmeye veya takımlarından habersiz oyuncuları almaya gelince “takım bağlantıları” kimlerden oluşur? Bu kural ihlali başka kimleri etkileyebilir?

Bu tanıma sponsorlar, takım sahipleri, yöneticiler veya resmi olmayan bir durumda da olsa takım yararına iş yapan kişiler de dahildir. Oyuncular da dahildir ancak diğer oyuncuların aklını çelme durumunda daha hafif bir ceza alırlar. Bunun sebebi kadro değişikliği yapılırken daha çok sözü geçen ve takım için işlemlerle ilgili takım sahipleri, yöneticiler ve diğer taraflar genellikle oyunculardan daha fazla yetkililerdir ve oyuncuların kadro ile işlemlerle ilgili daha az sorumlulukları vardır.

Karar

Küresel Ceza Listesi her sezon başında yeniden değerlendirilecek ve güncel küresel ve bölgesel ekosistemlere uyum sağlayacak. Aktif edilmesiyle birlikte, cezalandırma sürecinde daha anlaşılır ve şeffaf olmayı amaçlıyoruz.

GPITR-Final

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!