Oyunculuktan oyun dünyasında çalışmaya!

Zevk aldığın bir oyunu oynarken eğer “Şu şöyle olsaydı daha iyi olurdu.” ya da “Ben olsaydım bunu böyle yapardım.” dediysen doğru yerde olduğunu söyleyebilirim. Okulun var ve okuldan fırsat buldukça en sevdiğin oyunu oynuyorsun. O oyunu oynarken hissettiklerinin ve düşündüklerinin, kısacası oyuncuların fikirlerinin bir oyun firması için ne kadar değerli olduğunun eminim farkında değilsin. Sonuçta oyunu yapan ya da yayınlayan firma sana ve senin çevrendeki kişilere hitap ediyor. Bununla ilgili en iyi bilgiyi paylaşacak olan kişi de sensin. Fikirlerini ve düşüncelerini oyun firmalarına göndermekten korkma. Bakarsın bir gün birisi sana geri dönüş yapar ve senden daha detaylı bilgi vermeni ister. Oyun turnuvalarını izliyorsan ve “Benim burada olmam lazım.” diyorsan, bu en iyi başlangıçlardan bir tanesi. Ülkemizde hızla çoğalan oyun turnuvalarında hakem olarak görev almak aslında hiç de zor değil. Hem çevreni genişletebilir hem de ileride çalışabileceğin bu sektörü daha yakından tanıma şansı elde edebilirsin. Oyun firmalarının CV isterken içinde mutlaka bulunmasını istediği şeyin oyun geçmişinizin ve oyunlarla ilgili bilgilerinizin, düşüncelerinizin olduğunu biliyor muydunuz? Hatta sadece ve sadece tek bir oyun oynamış bile olsanız, o oyundaki eksileri ve artıları doğru bir şekilde analiz edebildiğiniz takdirde oyun firmalarının sizinle çalışmak isteyebileceğini de söyleyebilirim.

Aslında bu konuyla ilgili yazılabilecek milyonlarca kelime olduğunun farkındayım. Kısa yoldan sonuca gidebilmek adına birkaç başlıkta oyuncu kimliğinizi oyun sektörü çalışanı kimliğine nasıl dönüştürebileceğinizi anlatmaya çalışayım.

empati
Her gün oynadığın oyunda canını sıkan çok fazla nokta olabileceğinin farkındayım. Peki hiç bu noktaların nasıl düzeltilebileceğini yada hangi aşamalardan geçtikten sonra değiştirilebileceğini merak ettin mi? Biraz empati kurarak çok fazla yol alabilirsin. Bunu yapanın sen olduğunu ve oyundaki bir ürünün özelliğini değiştirmek istediğini varsayalım, peki bu özellik nasıl değiştiriliyor? Bu ürün diğer ürünleri gölgesi altında bırakıp oyunda dengesizliğe yol açacak mı? Bu ve bunun gibi soruları kendi kendine sorduğun zaman oyunda değiştirmek istediğin noktanın belki de gerekli olmadığı sonucuna varabilirsin. Mükemmel sonuca ulaştığını düşünüyorsan bu sonucu neden firmanın kendisiyle paylaşmayasın ki?

oyunlariogrenmek

Oynadığın oyunun hangi aşamalardan geçip senin önüne sunulduğunu merak etmek ve bunları araştırmak zahmetli olabilir. En azından bu aşamaların bir kısmını merak edip araştırmak oyun dünyasının diğer yüzünü tanımana çok yardımcı olacaktır. Bir oyun nasıl Türkçeleştiriliyor? Bir oyun grafik motoru olarak ne kullanıyor? Oyunun çizimleri nasıl yapılıyor? Oyun kodlamacıları neden saçlarını kesmiyor? Zaman mı bulamıyorlar? Tamam bu sonuncusu pek alakalı olmadı ama böyle sorular işte.

isdagilimlari

Yukarıda bahsettiğim gibi oyun sektöründe ekonomicisinden grafikerine kadar onlarca iş kolu vardır. Peki bu iş kolları nasıl dağılır? Oyun yöneticisi kimdir? Online oyun oynuyorsan bu oyundaki ürün fiyatlarını kim belirler? E-Pin nedir? Cidden e-pin nedir? Siz bir kodu satın alıyorsunuz ve ardından oyunda belirlenen yere o kodu giriyorsunuz, bir anda oyunda krediniz oluyor, bak sen! Benim aklımı en çok kurcalayan ve sistemsel olarak ilk etapta anlamakta güçlük çektiğim konulardan bir tanesi aslında ödeme sistemleri. Alt yapısı o kadar değişik ve limitsiz ki. Özellikle bu konu hakkında çok fazla araştırma yapmanızda fayda olduğunu düşünüyorum.

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Previous page Next page
Yazar

GameXNow

GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı'nın resmi oyun haber sitesi!