Unity of Command: Stalingrad Campaign incelemesi

Unity of Command, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası ve Sovyet Rusya arasında geçen, doğu cephesini konu alan, sıra tabanlı bir strateji oyunu. Unity of Command, oyunculara, iki farklı ülkenin tarihiyle paralel giden “campaing” oyun modunun yanında, çeşitli senaryo görevleri de sunuyor.

Bu oyunu kendi türü içerisindeki diğer oyunlardan ayıran en önemli özelliği, detaylı bir şekilde hazırlanmış olan lojistik sistemi. Oyuna ilk başladığımda sanki Panzer Corps’un ya da Panzer General’in yeni bir versiyonunu oynuyormuş gibi hissettim, fakat ani bir yenilginin ardından çok yanlış düşündüğümün farkına vardım. Unity of Command savaşlarda belki de en önemli faktör olan lojistik sistemini çok başarılı şekilde oyuna entegre ediyor.

Unity of Command’ı oynadıktan sonra böyle bir sistemin daha önceki “gerçekçi” savaş oyunlarında neden bulunmadığına mantık erdiremedim. Sonuçta askerlerin morali, teçhizat, askerlerin tecrübeleri gibi faktörler diğer oyunlarda bulunuyordu. Fakat lojistik sistemi daha önce pek karşılaşmadığımız bir unsur. Cephane, yakıt, erzak, su bir savaşın kazanılıp kazanılmayacağını dikte eden faktörler. Bunların askerlere ikmali yapılmadığı sürece, ne kadar teknolojik ya da ne kadar eğitimli bir ordu olursa olsun düşmanın karşısında bir şansı olmayacaktır.

Unity of Command bu mekanizmayı oyuna dahil ederek oyuncuların İkinci Dünya Savaşı’nın doğu cephesindeki çarpışmaları biraz daha farklı şekilde oynamalarına olanak sağlıyor. Oyunda çatışmalarda başarılı olup olamayacağınıza dikte eden diğer faktörler de hava koşulları, arazi, askerlerin tecrübeleri… Tabii bir de taş, kağıt, makas faktörü var. Tank savarı olan piyadeler zırhlı ünitelere karşı, topçu desteği olan üniteler de piyadelere karşı üstünlük gösterecektir, uygun bir bölgede savunma pozisyonu almış bir ünite ise herkese karşı üstünlük gösterecektir. Unity of Command’ın türevi oyunlardan da alışkın olduğumuz bu sistemi oyun boyunca dikkatli bir şekilde kullanmanız gerekiyor, aksi takdirde lojistiklerinizi mükemmel bir şekilde kontrol etseniz bile oyunda başarılı olamıyorsunuz.

Oyunun temel öğelerini öğrenmek için eğitim bölümünde biraz vakit geçirmeniz yararlı olacaktır. Her ne kadar çok detaylı bir eğitim görevi olmasa da, temel mekanikleri basitçe öğrenebileceğiniz tek kaynak orası. Tabi bir de oyunun dijital kitapçığı (manuel) bulunuyor, fakat ben bu kitapçığa Steam üzerinden ulaşmakta problem yaşadım. Buna rağmen Unity of Command bu türe alışkın oyuncuların bile fazla zorlanmadan oyuna alışabilecekleri bir arayüze sahip. Menüler karışık değil ve arayüzdeki her şeyin bir açıklaması bulunuyor. İlk bakışta anlamadığınız bir numara ya da bir simge varsa imlecinizi kısa bir süre üstünde tutarak konuyla ilgili bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Oyunu hemen öğrenirsiniz demiyorum, fakat Unity of Command’ın öğrenim süreci kendi türündeki diğer oyunlara nazaran çok daha kısa.

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Next page
Yazar

GameXNow

GameX Dijital Eğlence ve Oyun Fuarı'nın resmi oyun haber sitesi!