Liseler Robot Yarışları İçin İstanbul’a Akın Etti!

2018 First Robotics Competition Turnuvası kapsamında 39 Lise İstanbul’da kendi yaptıkları robotlarla mücadele ettiler.

Türkiye’de 2015’ten beri sezon dışı olarak organize edilen FIRST Robotics Competition Regional turnuvası İstanbul’da ilk kez uluslararası turnuva olarak düzenlendi.

FIRST Robotics Competition Regional turnuvası Fikret Yüksel Vakfı tarafından, uluslararası ayağı ise For Inspiration and Recognition of Science and Technology (FIRST) tarafından yapıldı.

Turnuvada, lise çağındaki gençlerin takım ruhunu geliştirmek, yardımlaşmayı ve sonuç yerine sürece odaklanarak birlikte kazanmayı benimsemesini sağlamak amaçlanıyor. Öğrencilerden, belirlenen oyun ve kurallar dahilinde robotlarını yapmaları, aynı zamanda kendi iş planlarını oluşturup kaynak bularak sürdürülebilir bir takım oluşturmaları bekleniyor.

FIRST Robotics Competition Regional turnuvasının tamamı sponsorlar ve gönüllülerle yürütülüyor. Gönüller, işin her anında ve her alanında yer alıyor.

Dünya genelinde 26 ülkeden 3 bin 660 takımın katıldığı turnuvaya Amerika, Çin, Kanada, İsrail, Meksika ve Avustralya’dan sonra, Türkiye de 7. ülke olarak ev sahipliği yaptı.

İlk kez 10-12 Mart 2018 tarihlerinde Ülker Sports Arena’da gerçekleşen 2018 FIRST Robotics Competition İstanbul Regional’da Samsun, Adana, Kars, Niğde, Çorum ve Giresun’un da dahil olduğu 14 farklı ilden 39 lise takımı 6 haftada yaptıkları robotlarıyla yer aldı.

Robot performansının yanı sıra teknik birikimleri ve topluma kazandırdıkları değerler ile ölçümlenen takımlar bu kriterler çerçevesinde ödüllendirildi.

26 yıldır Amerika’da devam eden FIRST Robotics Competition etkinliği, 2015’ten beri Türkiye’de de sezon dışı olarak organize edildi.

2017’deki müsabakalarda Türkiye’nin farklı bölgelerindeki lise öğrencilerinden oluşan 53 takım ve İtalya’dan gelen 1 takım yarıştı.

Fikret Yüksel Vakfı Türkiye Temsilcisi Ayşe Selçok, “Artan gönüllüler ve sponsorlarla 2015 yılında 8 takımla başladığımız bu yolculukta 2017 yılında takım sayısını 54’e çıkartarak yaklaşık bin 500 öğrenciye ulaştık.” dedi.

Selçok, etkinliğin öğrencilerin bilim ve teknolojiye olan ilgilerini artırmasının yanı sıra, eğitim kurumları ile sektörler arasında kurulan ilişkileri de hızla geliştirdiğini belirtti.

Dota 2’nin Beklenen Özelliği Sonunda Geldi!

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Yazar

Tolga Öztürk

Yazar, oyun geliştirici, topluluk yöneticisi, iş geliştirme uzmanı olarak çalışmış ve çalışmaya devam etmekte. TARTARUS adlı oyunun da yapımcılarından.