Rogue-Like Oyunları Sevenler İçin Bire Bir! Flinthook İncelemesi

Aynı oyunumuzdaki gibi hızlı bir giriş yapalım. Hızlı bir giriş diyorum çünkü Flinthook da aynı bu şekilde başlıyor olaya. Bir uzay fenerinin üzerinde bulunduğu gezegen patlama geçiriyor ve içindeki 7 adet ruh dağılıveriyor. Bir tanesi ise hemen kendine bir beden buluyor ve içine giriveriyor. Kancasını da kapıp olayın içine dalıyor ve diğer ruhcukları bulmak için uzayı arşınlamaya başlıyor. Hikayesi kısaca böyle ama oynanışı (The Binding of Isaac oynayanlar aşinadır.) oda oda ilerlediğiniz ve gemileri bitirmeye çalıştığınız türden. Grafikleri ise ne kadar piksel piksel bir oyun olsa da göze güzel geliyor ve gözü yormuyor.

Flinthook Nasıl Bir Oyun?

Giriş videosundan sonra ise sizi sade bir menü karşılayacak. Burada ilk başta sadece Play seçeneği olsa da oynadıkça (2 ya da 3 oyun sonra) bütün seçenekleri açıyorsunuz. Neler bunlar peki? Lore, oyun içinde bulduğunuz küçük hikaye parçalarını barındırıyor, buradan ne neymiş daha net biçimde oturtabiliyorsunuz. Relics seçeneği ise içinde başarımlarınızı ve yine oyun içinde bulduğunuz eşyaları barındırıyor. Black Market, yine oyun içinde düşen yeşil korsan parasını harcayabileceğiniz tek yer. Burası önemli, çünkü güçlenebilmeniz için gereken her şey burada satılıyor. En basitinden maksimum sağlığınızı yükseltmek, silahınızın atış menzilini artırmak, daha fazla tecrübe puanı kazanmak gibi oyun içi her şeyi buradan satın alıyorsunuz. Bir diğer seçenek ise Challenges, burada günlük ve haftalık olmak üzere, sizlere sunulan bölümleri oynayıp yine Black Markette harcayabileceğiniz yeşil korsan taşlarını düşürebilirsiniz. En son olarak da Play seçeneği bizi Flinthook olarak hikayeye götürüyor.

Flinthook

Flinthook

Yetenekler ve NPC’ler

Başlamadan önce zorunlu olmayan bir tutorial kısmı var ki ben öneririm. Ondan sonra gitmek istediğiniz “boss”u seçiyorsunuz. İlk başta tabi sadece bir tanesi açık, yendikçe diğer bosslar ve yendiğiniz boss’un zor modu açılıyor. Peki ilk boss’u seçtiniz şimdi ne olacak? Karşınıza seçebileceğiniz yetenekler geliyor. Yukarıda ise bir bar görüyorsunuz. İşte bu bar dolana kadar yetenek seçebilirsiniz. Her yeteneğin bir ücreti var ve bar maksimum 15 puan oluyor (bunu black marketten satın alıyorsunuz) ve hangi yetenek kaç puan değerindeyse ona göre taktiksel bir seçim yapıp barınızı dolduruyorsunuz.

Daha sonra ise karşınıza 3 gemi seçeneği çıkıyor. Hangisini seçeneğiniz size bırakılıyor. Zorlukları ve içinde barındırdıkları farklı bu gemilerin ki altlarında küçük bilgiler verilmiş. Mesela librarium yazıyor diyelim altında, o zaman kesinlikle içinde lore parçası bulabileceğiniz bir oda var ya da lockdown yazıyor, o zaman da bir sürü kilitli oda var demek. Birini seçtiniz ve gemiye iniş yaptınız. Öncelikle sağ üstteki haritaya bakıyorsunuz, tavsiyem bir odaya bağlı olan tüm odalara girip ondan sonra açılan tarafa doğru ilerlemeniz. Yoksa kaçırdığınız bir oda için geri dönerken can vermek gibi sinir bozucu bir durumla karşılaşabilirsiniz.

Flint Nedir? Kimdir?

Gelelim karakterimiz Flint’in özelliklerine. Kendisi elinde bir kanca bir silahla gidiyor, zıplıyor, yürüyor. Mouse ve klavye ikilisini kullandığınız oyunda sağ tık kanca atıyor, sol tık ateş ediyor, boşlukla zıplıyorsunuz, shift ile zamanı yavaşlatıyorsunuz, bir de Q ile subweapon kullanma mevzusu var. Subweaponlar tek kullanımlık kurtarıcılarınız. Donduran, bir süre dokunulmaz yapan gibi çeşitleri var. Bu kadar basit ve sade kontrolleri var Flinthook’un.

Düşman çeşitliliği de yeterli seviyede denebilir. Bir süre sonra tabii ki aynı gelmeye başlayacak. Odalarda ilerlemeye çalışırken karşılacaklarınız tabi ki sadece yaratıklarla sınırlı kalmıyor. Oyunda bolca platform ögesi var, dikenleri geçmek, lazerlere yakalanmamak, zehire düşmemek gibi cebelleşeceğiniz onca engel de sizleri bekliyor. Ayrıca burada oyunun bir başka mekaniği olan zamanı yavaşlatma olayını görüyoruz. Geçemediğiniz pembe lazer duvarları, zamanı yavaşlatarak geçiyorsunuz, bazı düşmanları yine bu mekaniği kullanarak öldürmeniz gerekiyor. Düşmanları öldürüp odaları temizleyerek, kırılabilecek nesneleri parçalayarak, sandık odalarını bularak da oyun içi harcayacağınız altınları topluyorsunuz. Bu altınlar öldüğünüzde ya da boşsu yendiğinizde gittiği için harcamaya bakın. Son olarak da gizli odaları kaçırmayın. Tahtanın üzerinde kuru kafa varsa anlıyorsunuz ki altında bir kapı var. Ateş ettiğiniz takdirde kırılıyor ve girip ödülünüzü toplayabiliyorsunuz.

Flinthook

Flinthook

Eğlenceli İçeriklere Sahip

Gemiyi dolaştınız, inciğini cıncığını çıkardınız ve son odaya girip büyük sandığı açtınız. İçinden çıkan ganimeti topladınız. İçinden beyaz bir korsan taşı çıkacak, işte hangi boss ne kadar beyaz taş istiyorsa o kadar kez bu olayı tekrarlıyoruz. Yani bir gemi seçiyoruz, düşmanları öldürüyoruz, platform ögeleri ile cebelleşiyoruz ve beyaz taşı alıyoruz. Hepsini aldığımızda pusulamız boss’un yerini buluyor ve onunla savaşmak için gemisine gidiyoruz. Her boss belli hareket ve saldırılara sahip, bir süre sonra bunu çözdüğünüzde daha da kolay olduğunu fark ediyorsunuz. Yendiğinizde verdikleri tepkiler ise eğlendiriyor sizi.

Mesela ilk boss yenilince durmadan salya sümük ağlıyor. Savaşınız bitiyor ve önünüze bir ekran geliyor nasıl oynadığınıza dair. Burada istatistiklerinizi ve atladığınız seviyeleri görüyorsunuz. Seviye atladıkça da booster packler kazanıyorsunuz. Bunların içinden de barınızı dolduracağınız yetenekler düşüyor. Her şeyi ayarlayıp yeni eğlenceye adım atıyorsunuz.

Peki hiç mi sıkıntısı yok? Sıkıntının en büyüğü platform engelleri ve kancayla cebelleşlemek. Düşman tarafından öldürüldüğümden çok odaları geçmeye çalışırken öldüm. Bazen kancayı kontrol etmek çok zorlaşıyor ve isteğiniz yere gitmeyebiliyor. Yaratığın kalkanını çekmek isterken, üstündeki noktaya tutunmuş kendinizi ona çarpmış buluyorsunuz ya da duvardan duvara zıplamaya çalışırken dikenlere değip düşüyor ve tekrar tekrar deneyip yine düşüyor ve ölüyorsunuz. Bir süre sonra gerçekten çok can sıkıcı bir duruma dönüşüyor.  Bir diğer sorun ise oyun içi marketteki itemlerin adının yazmaması ve fotoğraflarının da birbirine benzemesi sizi ezberlemeye ve çoğu zaman da kumara itiyor. Acaba alsam mı, değer mi diyorsunuz? Bunların dışında Flinthook denenmesi gereken ve eğlenceli saatler sunan yapımlardan.

Artılar:

– Basit ve alışması kolay kontroller
– Sade ve hoş çizimler
– Hızlı ve akıcı oynanış

Eksiler:

– Platform ögeleri ve kanca kullanımı çileden çıkarabiliyor.

 

Flinthook oynamak isteyenler, oyunun Steam sayfasına buradan ulaşabilirler!

Marvel’s Spider-Man’in Hikaye Traileri Yayınlandı

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Yazar

Furkan Necati Ürkmez

Oyun evreninde kendini kaybetmiş ama halinden memnun bir 'Gamer'