Anime Nedir?

Anime kelimesi Japon yapımı elle çizilmiş ya da bilgisayar kullanılarak canlandırılmış olan animasyonlara verilen genel bir isimdir. Bu tanım başta İngilizce olmak üzere başka lisanlarda bulunan animasyon kelimeleri ile benzeşip, kafa karışıklığına sebep olsa bile Anime’lerin kendilerine has olan çizim stilleri onları; özellikle Avrupa ve Amerika’da üretilen çizgi filmlerden belirgin bir farkla ayırmaktadır. Anime’leri kendilerine has yapan özellikleri arasında renkli grafikler, öne çıkan karakter nitelikleri ve biraz aşırıya kaçabilecek temalar vardır.

Anime_cell_1917

Katsudõ Shansin (Hareketli Resim)

Dünyadaki en eski Anime olan Katsudõ Shashin (Hareketli Resim) 1907 ile 1911 seneleri arasında üretilmiştir ve sürekli tekrar eden üç saniyelik bir görsel döngüsüdür. Tabii ki, 1907’den günümüze kadar; aralarında Studio Ghibli, Gainax ve Toei Animation gibi popüler isimlerin de bulunduğu yüzlerce aktif stüdyo çalışmaya başlamıştır.

Anime’nin bu şekilde gelişmesi 2000’li senelerde Japon olmayan kaynakların da benzer ürünlerin sunumu konusunda çalışmalarını sağlayarak bir çok farklı lisanda dublaj yapılmasını da sağlamıştır. Günümüze kadar binlerce küçüklü büyüklü Anime serisi ya da filmi çizilip canlandırılmıştır. Bu durum da Japonya’da ses artistliği ve panel çizimi gibi meslek dallarının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Aynı zamanda Avrupa ve Amerika’da popüler olan South Park, Adult Swim, Nickolodeon gibi bir çok başka dizi, çizgi dizi veya kanallarda bile Anime kavramına değinilmektedir. Anime temalı ürünler dünyanın her yerindeki takipçilerin evlerindeki baş köşelerini almıştır. Bunun dışında dünyanın en çok gişe hasılatı yapan animasyon filmi de Hayao Miyazaki’nin Ruhların Kaçışı filmidir, ki bunu takip eden film de Howl’un Yürüyen Şatosu’dur.

Hayao Miyazaki’nin 7 ödül almış ve 19 ödüle aday gösterilmiş eseri Prenses Kaguya Masalı, 2015 başında Türkiye’de de gösterime girmiştir.

TheTaleofThePrincessKaguya_US_poster

Prenses Kaguya Masalı

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Yazar

Halil Karabulut

Ya online olursun, ya da yok olursun!