Şampiyon Güncellemeleri Neden Bu Kadar Uzun Sürüyor?

Şampiyon güncelleme ekibinin baş yapımcısı Riot Reav3, geliştirici blogu yazısında şampiyon güncelleme sürecinin perde arkasını oyuncularla paylaştı.

Yazının tamamını aşağıda okuyabilirsiniz:

Geçmişten Günümüze güncellemeler

Birkaç yıl önce süreç henüz tam olarak oturmamış olduğundan, güncellemeleri tamamlamak inanılmaz uzun zaman alırdı. Bugünlerde ise şampiyon güncellemesi süreci daha düzenli ve organize. Zaten son zamanlarda Görsel ve Oynanış Yenilemesinin ve sınıf güncellemelerinin çok daha hızlı bir şekilde çıkmasının sebebi de bu. Örneğin birçok tasarımcı yıllar boyunca farklı Yorick versiyonları üzerinde çalışmış olsa da, sonunda oyuna eklediğimiz Yorick’i ortaya çıkarmak o kadar da uzun sürmedi. SolCrushed bu version üzerinde çalışmaya Poppy’yi bitirmesinden kısa bir süre sonra başladı ve yeni süreci kullanarak Yorick’i bitirmesi birçok diğer Görsel ve Oynanış Yenilemesi gibi aşağı yukarı 11 ay sürdü. Oluşturulması gereken karakterler ve animasyonlar yüzünden (Sis Hanımı ve hortlaklar) normalde dokuz ay süren süreç Yorick için biraz daha uzun sürdü.

Şampiyon Güncellemesi’nde iki temel evremiz var. Görsel ve Oynanış Yenilemeleri ve sınıf güncellemeleri. İkisi de birbirinden biraz farklı.

Görsel ve Oynanış Yenilemeleri

Şu anda Görsel ve Oynanış Yenilemeleri neredeyse yeni şampiyonlar kadar zaman alıyor; yani yaklaşık dokuz ay. Eğer şampiyonun birden fazla formu, kontrol ettiği minyonları ya da çalışması için gerekli ve daha önce kullanılmamış bir teknolojisi varsa, süresi uzayabilmekle birlikte, süreç genelde dokuz ay civarı sürüyor. Görsel ve Oynanış Yenilemesi’nin üç aşaması bulunuyor:

Fikir Üretme Aşaması (yaklaşık üç ay)

Bu aşamada tasarımcı, konsept sanatçıları, hikâye yazarı ve yapımcıdan oluşan küçük bir ekip, şampiyonun yeni yetenek seti, hikâyesi ve görsel tasarımına yeni bir yön vermek için işe koyuluyor. Buradaki amaç konsept görselini, hikâyenin doğrultusunu ve şampiyon yetenek setini yapım öncesi aşamaya hazır hâle getirmek. Burası işin en hassas kısmı; çünkü yeterince içimize sinen bir fikir ortaya koyamamamız hâlinde tüm projenin iptal olma riski bulunuyor. Genellikle aynı anda iki ya da üç tane proje üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede bir projede çıkmaza girsek bile, geri kalanlardan en az birini yapım aşaması için hazır hâle getirmemiz mümkün olabiliyor. Bu aşamanın ardından genellikle yeterince kendimizden emin olur olmaz projeyi duyurup şampiyon güncellemesi takvimine ekliyoruz.

 

Yapım Öncesi Aşama (yaklaşık iki ay)

Bu aşamada karakter sanatçıları, teknik sanatçılar, programcılar ve animatörler proje ekibine katılır. Oyun içi modeli oluşturmaya başlamamızın yanı sıra, şampiyonun oyun içinde nasıl görünüp hareket ettiğini belirlemek için “animasyon incelemesi” yapmaya başlarız. Bu aşamada genellikle hikâye yazarlarımız seslendirme için seçmeler yapmaya başlar ve yetenek efektleri için de konsept görsellerinin hazırlanmasına da yine bu aşamada başlanır. İki boyutlu konsept görsellerini üç boyutta gördüğümüzde genellikle çok fazla sorunla karşılaşırız; bu yüzden bir sonraki adımımız, bu sorunları çözerek şampiyonu oluşturmaya başlamaya hazır olmaktır. Ayrıca şampiyonun kostüm kataloğunun konsept görselinin hazırlanmasına da bu aşamada başlarız ve böylece bütün kostüm modellerini, yapıma geçmeden önce bize dışarıdan yardımcı olan şirkete iletiriz. Bu şirketler konsept görsellerimizi temel alarak modellerin %80-90’ını tamamlarlar. Kalan kısmıysa şirket içinde kendimiz bitiririz.

Yapım Aşaması (yaklaşık dört ay)

Bu aşamaya geldiğimizde çok sayıda kişi (ortalama 15-20 arası) proje üzerinde çalışmaya başlamış olur. Birçok efekt sanatçısı, animatör, görsel sanatçı ve ses tasarımcısı ekibe katılır. Şampiyonun artık gerçekten bir şampiyona dönüşmeye başladığı yer bu aşamadır. Model, animasyonlar, sesler ve görsel efektler tamamlanır. Yeni bir seslendirme kaydederek bunu oyuna yerleştirmeye başlarız. Dışarıdan çalıştığımız şirketten kostüm modellerini alır ve son rötuşlarını yaparız. Görsel sanatçılarımız temel görseli ve kostüm görsellerini tamamlarlar. Şampiyondan tam anlamıyla emin olana kadar şampiyonu düzenli olarak oynar, her şeyin üzerinden defalarca geçeriz. Tanıtım ekibimiz de bu sırada çalışmaya başlar ve internet sitesiyle birlikte tanıtıcı bir kampanya oluşturur. Ardından yerelleştirme ekipleri, diğer bölgeler için her şeyin yerelleştirmesini yapar.

 Sınıf Güncellemeleri

Sınıf güncellemeleri genellikle altı ay kadar sürer. Profesyonel oyunları altüst etmemek için bu güncellemeleri tek bir yamaya sığdırmayı hedeflediğimizden, yapım aşaması sırasında pek geniş zamanımız olmaz. Sınıf güncellemelerinde eğer bir şampiyon zamanında yetişmiyorsa çizelgeyi ileri atmak yerine şampiyonu güncellememeyi tercih ederiz. Sınıf güncellemesinin yapım aşamasını da üç bölüme ayırabiliriz:

İnceleme Aşaması (yaklaşık bir ay)

Bu aşamada genellikle hangi sınıf üzerinde durmamız gerektiği, o sınıfın güçlü ve zayıf yanları ve hangi şampiyonlara en çok önem verileceği konuları üzerinde tartışırız. En çok önem verilecek şampiyonları belirlerken üç kriterimiz vardır, bunlar:

  • Bu şampiyon ne derece kendine özgü? Eğer sıradan bir şampiyonsa güncelleme için bir hedef hâline gelir.
  • Bu şampiyon sınıf güncellemesi kapsamı içerisinde mi? Eğer bir şampiyon üzerinde çok fazla çalışılması gerekiyorsa sınıf güncellemesi yerine kendine özgü bir Görsel ve Oynanış Yenilemesi yapılır.
  • Bu şampiyonun teması ne kadar güçlü? Sınıf güncellemeleri esnasında tema açısından güçlü şampiyonları güncellemek görece olarak daha kolaydır; çünkü tema ve hikâyelerini Büyük Görsel ve Oynanış Yenilemeleri’nde yaptığımız gibi en baştan inşa etmemiz gerekmez.

Bu esnada, sınıf tasarım ekibimiz genelde bir önceki sınıf güncellemesine ince ayar çekerken; bir sonraki güncellemeler için muhtemel adayları da gözden geçirirler. Bu aşamanın sonunda hedeflediklerimiz bir sınıf üzerinde karar kılmak, güncellenecek şampiyonları seçmek ve sınıfın yüksek seviyelerdeki amaçlarını belirlemektir.

Tasarım Aşaması (yaklaşık iki ay)

Güncelleme yapılacak sınıfı ve şampiyonları seçtikten sonra tasarım değişiklikleri üzerinde durmaya başlarız. Hoşumuza giden bir şeyde karar kılana kadar her şampiyonda farklı farklı şeyler deneriz. Mesela Rengar’ın tasarımı sırasında bir noktada Kemikdiş Kolye’nin yerleştirdiği totem, rakip totemleri yiyordu! Bazen bu tür fikirler asla gün yüzüne çıkmaz, bazense bu tür fikirleri farklı şampiyonlar için saklarız. Rakip totemleri yemek, Rengar’ın yetenek seti gibi böyle bir şeye ihtiyacı olmayan bir şampiyon yerine, belki destek ağırlıklı bir şampiyon için gelecekte iyi bir fikir olabilir. Yetenekleri belirledikten sonra sanatçılarımızı devreye sokarız.

Yapım Aşaması (yaklaşık üç ay)

Sınıf güncellemeleri halihazırda oynanan şampiyonlara geldiği için yeni modelleri ve yapım öncesi aşamayı atlayıp doğrudan yapım aşamasına geçebiliriz. Bu aşamada animatörler, görsel efekt sanatçıları ve ses tasarımcıları ekibe katılır. Büyük güncelleme için değiştireceğimiz görselleri (bazen de değiştirmeyeceklerimizi) güncellenmiş görseller ile değiştiririz. Tasarımcılar genellikle hissiyat ve detaylar üzerinde çalıştıkları esnada, ayrıca “küçük sınıf güncellemeleri” üzerinde de durmaya başlarlar. Bir yandan tanıtım da işin içine girmeye başlar. Bütün bu güncellemeleri oyunculara nasıl aktaracağımıza karar vermek konusunda birlikte çalışmaya başlarız. Bütün bunların sonunda güncelleme, sezon öncesi ya da sezon ortası dönemde diğer bütün çılgın değişikliklerle birlikte oyuna eklenir.

Sonuç

Şampiyon ve sınıf güncellemeleriyle nasıl başa çıktığımızın özeti bu. Umarım şampiyonları güncellemenin neden bu kadar uzun sürdüğünü açıklayabilmişizdir. Sizin de bu konudaki görüşlerinizi duymak için sabırsızlanıyoruz!

separator

GAMEX 2016 BİLETİNİZİ ALDINIZ MI?

01-04 Aralık tarihleri arasında Lütfi Kırdar Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek olan GameX 2016 Uluslararası Dijital Oyun Fuarı için biletinizi şimdiden almayı unutmayın!

paladins-bilet-al-buton

BİLETİNO ÜZERİNDEN BİLET SATIN AL

GAMEX.COM.TR ÜZERİNDEN BİLET SATIN AL

GAMEXNOW ÜZERİNDEN BİLET SATIN AL

BKM EXPRESS İLE İNDİRİMLİ GAMEX 2016 BİLETİNİ NASIL ALIRIM?

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!