Bir Jammer’ın Gözünden Global Game Jam: Bahçeşehir Üniversitesi

Öncelikle bilmeyenler için Global Game Jam (GGJ) nedir?

Global Game Jam (GGJ), Ocak ayının son haftasonunda, dünyanın dört bir yanında Cuma günü saat 17:00’da başlayıp Pazar günü 17:00’a kadar süren bir oyun geliştirme etkinliğidir. Öğrencisinden profesyoneline herkesin katılabileceği bu etkinlikte, daha önce beraber çalışmamış olan insanlar, 48 saat içerisinde GGJ ekibinin belirlediği ve sizin de o 48 saat başlarken öğrendiğiniz temaya uygun oyun projeler üzerinde çalışıp, etkinliğin sonucunda bu projeleri tüm dünyaya sunarlar. Daha önce bir araya gelmemiş insanlar diyoruz ama çoğu ekipte bir araya gelen insanlar özellikle daha önceki GGJ etkinliklerine de katıldıysalar genelde daha önceden birbirini tanıyor olabiliyor. Bu büyük organizasyon bu sene 10. yılını doldurdu ve ben de 3 kez bu organizasyonun içinde yer almış oldum.

Netmarble Ana Sponsorluğunda GGJ:BAU

Bahçeşehir Üniversite Galata kampüsü kapılarını Jammerlara açarak, BUG Lab, önkuluçka merkezi BUG Kitchen ve VR laboratuvarı VR First BAU’yu bizlerin kullanımına sundu. Açılış konuşmasına Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek katıldı ve konuşmasında “Türkiye’de global ölçekte başarılara ulaşmış 4-5 tane oyun firması var. Avrupa’nın bir çok ülkesinde böyle bir başarıya ulaşmış ülke yok. Bu oyun maratonları ülkemizdeki oyun eko sisteminin gelişmesine büyük katkı sağlıyor” şeklinde açıklamada bulundu. Bu gibi geliştirici etkinliklerini ülkemizde bulunan Netmarble gibi şirketlerin desteklemesi önemli. Hatırlatmak isterim ki Netmarble Türkiye, 9 Eylül Üniversitesi ile bir oyun geliştirme kuluçka merkezi açılmasında da yakın zamanda bir işbirliği gerçekleştirdi.

GGJ 2018 Teması

Bu yılın teması uzun ve sıkıcı bir videonun ardından açıklandı. Ben böyle diyorum ama sanırım o anki temayı biran önce öğrenme isteği bizleri “hadi artık kapa şu videoyu da temayı açıkla” demeye itiyor.  Neyse bu senenin teması “Transmission (iletim)” oldu. Temalar direkt anlamlarına göre yorumlanıp ona göre bir oyun geliştirilebileceği gibi, daha soyut bir şekilde yaklaşarak sanatsal da ilerleyebileceğiniz bir konu oluyor genelde. Transmission temasında henüz dünyadaki örneklerine bakamadım ama BAU’da yapılan oyunlara baktığımızda olaya çok felsefi yaklaşan da vardı, teknik yaklaşan da vardı. İşin özü de zaten burada. Temayı kim nasıl yorumlayacak görmek ve bunu yaparken eğlenmek esas amaç. Bu kesinlikle bir yarışma değil!

GGJ BAU Jammerları

BAU_GGJ

Cuma öğle saatlerinden itibaren birçok oyun geliştirici ile tanışmaya başladık. Çok değerli insanlar bu süreçte bizimle birlikte oldu. Yeni arkadaşlar edinirken bir yandan da 48 saatlik maratonda oyun yetiştirmeye çalışmak her zamanki gibi oldukça eğlenceliydi. Birbirimizden bu süre içerisinde her anlamda çok şey öğrendik diyebilirim. 140 kişi burada yer aldı ve 40 proje, bazıları yarım da olsa (bizimki de oynanabilir olsa da tam olarak bitiremedik) GGJ sitesine yüklendi. Projelere buradan göz atabilirsiniz. Bahçeşehir Üniversitesi organizatör ekibine başta Yrd. Doç. Dr. Güven Çatak olmak üzere teşekkür ederiz. 3 gün boyunca bizleri olabilecek en iyi şekilde ağırladılar.

Ekibimiz

48 saat boyunca ne kadar yorulduk anlatamam, uykusuzluk ve özellikle sürekli bir çalışma temposu olduğundan dikkatiniz çok kolay dağılıyor. Bu gibi anlarda ara vererek bazen jonglörlüğe soyundum, bazen canlı yapan Tuna arkadaşımızın kanalına konuk oldum, bazen de gidip kimler neler yapıyormuş diye diğer ekiplerle kaynaştım. Bizim ekibimiz de GGJ vasıta ile tanışıp bir araya geldi. GGJ öncesi, ekipten sadece Berkay’ı tanıyordum. Daha sonra Gözde, Elif ve Nevin’i de aramıza kattık.

 

GGJ_muptezel1

Soldan sağa;

Gözde Berberoğlu Özen – Müzik ve Ses Tasarımı

Berkay Dursun – Developer

Nevin Erbulan – 2D Artist

Elif Altun – 3D Artist

Tolga Öztürk – Çevre Tasarımı, Süreç Yönetimi

Sizler de oyun geliştirmeye yeni adım atan veya hali hazırda sektörde bulunan biriyseniz mutlaka katılmanız gereken bir etkinlik olduğunu belirtmek isterim. Seneye bir aksilik olmazsa yeni bir GGJ merkezinde katılmayı düşünüyorum. O zamana kadar oyun dünyasına adım atmayı düşünenler de açıp tutorialları izlemeye başlasın derim.

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş!
Yazar

Tolga Öztürk

Yazar, oyun geliştirici, topluluk yöneticisi, iş geliştirme uzmanı olarak çalışmış ve çalışmaya devam etmekte. TARTARUS adlı oyunun da yapımcılarından.